David Sassoli: Nem maradhatnak válasz nélkül az ukrán fenyegetések

2021. február 9., 14:43 , 1044. szám

Válaszolt az Európai Parlament elnöke a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának levelére a kárpátaljai magyarság elleni támadásokkal kapcsolatban – adta hírül a Magyar Hírlap.

Gál Kinga, a kormánypárti delegáció elnöke és Deutsch Tamás delegációvezető kedden harmadik alkalommal fordultak David Sassoli EP-elnökhöz. Korábbi leveleikben tájékoztatták az olasz szocialista politikust az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) indokolatlan és erőszakos, a kárpátaljai magyar közösség számos intézményét ért tavaly novemberi akciójáról, valamint arról is, hogy egy szélsőséges ukrajnai hírportál, a Mirotvorec Bocskor Andreát, a Fidesz–KDNP kárpátaljai képviselőjét „halállistára” tette.

Legutóbbi levelükben beszámoltak arról, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 21-i ukrajnai látogatása előtt Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ fenyegető levelet kapott, amelyben „ukrajnai hazafiak” kilátásba helyezik, hogy amennyiben a Szijjártó Ukrajnába utazik, „nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni”. Hangsúlyozták, képviselőtársuk példa nélküli megfélemlítése nem maradhat az Európai Parlament elnökének válasza nélkül, ezért arra kérték Sassolit, „határozottan álljon ki a példátlan fenyegetéssel szemben”.

A hírlap birtokába jutott válaszában Sassoli aggasztónak nevezte az ukrajnai helyzetet, és fontosnak nevezte az uniós polgárok és az EP tagjai biztonságának védelmét. Jelezte, meg fogja vitatni ezt a kérdést Denisz Smihal ukrán kormányfővel való február 10-i egyeztetésén, és tájékoztatni fogja a fideszes képviselőket arról, milyen választ kap.

(magyarhirlap.hu)