Farsangi kézműves-foglalkozás a Nagyberegi Tájházban

2021. február 12., 10:29 , 1045. szám

A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, tehát a nagyböjt kezdetéig tartó időszakot foglalja magába. A hozzá fűződő szokások országonként és népenként eltérőek, közös azonban bennük, hogy megjelenési formájukban ezek tél végi álarcos, maszkos, jelmezes ünnepi események.

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet rendszeresen szervez iskolásoknak a különböző ünnepekhez kapcsolódó kézműves-foglalkozásokat a Nagyberegi Tájházban. Hosszú szünet után a tájház programsorozata éppen egy farsangi kézműves-foglalkozással indult újra.

A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola 5. osztályos tanulói a program elején kis­előadást hallgathattak meg a magyar kultúrára jellemző farsangi szokásokról, a szűzgulyahajtásról, a kiszeégetésről és a busójárásról. Ezután a tanulók busómaszkokat és kis méretű kiszebabákat készítettek, és belestek a szövés folyamatába is. Mindeközben elkészült a kemencében sült tepertős pogácsa, amit a foglalkozások végén jóízűen el is fogyasztottak a gyerekek.

Gál Adél szervező elmondta, nagy örömet jelent számukra a gyerekekkel történő újbóli személyes találkozás a foglalkozások alkalmával. A kiselőadás keretében azokat a hagyományos tevékenységeket mutatták be, amelyeket farsang ünnepekor végeztek vidékünkön. Szó esett arról, „ami ránk, kárpátaljaiakra vonatkozik, illetve arról, ami nem feltétlenül vidékünkre, de illik tudnunk róla, ilyen például a mohácsi busójárás” – hangsúlyozta Gál Adél, hozzátéve: ezeket a szokásokat több hagyományőrző csoport próbálja feleleveníteni vidékünkön is.

A farsanghoz kötődő foglalkozások sora folytatódik, legközelebb kiszeégetésre kerül sor.

A program a PCS szervezésében a Csoóri Sándor Alap támogatásával és a Hagyományok Háza kárpátaljai kirendeltségének szakmai partnerségével valósult meg.

lexi