Háztáji: Maradhatnak a tavalyi árak

2021. február 13., 16:17 , 1044. szám

Szinte tradíció Kárpátalján, hogy a tavasz közeledtével előnevelt csirkéket vásárolunk. A kakasokat június–júliusig tartjuk, mígnem „elfoglalják” helyüket a fagyasztóládában. A tojók pedig a következő tavaszig vagy még annál is tovább látnak el bennünket friss, házi tojással. Azonban az egyre növekvő árak mellett érdemes megnézni, hogyan is állunk a matekkel a baromfiudvarban. Ugyanis mára olyan ára lett az előnevelt csirkének, terménynek, hogy már-már luxuscikk a háztáji baromfi.

Molnár András tiszapéterfalvai gazdálkodó már több mint húsz éve foglalkozik csirkekeltetéssel. Tőle tudjuk, hogy az előnevelt csirkék árát idén is több tényező – felvásárlók, terményárak, közüzemi díjak – befolyásolja majd. Más ára van a csirkének a szezon elején, közepén és végén, azonban elmondható, hogy előreláthatóan maradnak a tavalyi árak. Ez azt jelenti, hogy a napos csibe átlagosan 12-13 hrivnya lesz, míg az előnevelt csirkék 30-35 hrivnyát kóstálnak majd. Sajnos, a tavalyihoz képest jelentősen emelkedtek a közüzemi díjak is, ez pedig szintén negatív hatással van az árra, hiszen a keltetés jelentős áramfogyasztást von maga után, emellett meleget is biztosítani kell a kikelt csibék számára. Molnár András Ukrajna-szerte értékesít csirkéket, mint elmondta, vidékünkön inkább a vegyes hasznosítású baromfiknak van keletjük, ilyen például a redbro és a master. A redbro vörös tollú, brojler fajta. Gazdaságosan hizlalható háztáji körülmények között is. A kiváló húsformák és vörös tollazata miatt az élőpiacok kedvelt fajtája. A master tarka tollú, hústípusú brojler. Kedvező húsformái és húsminősége, valamint a növekedési erély és fajlagos takarmányozási paraméterei miatt gazdaságosan hizlalható. Kiváló növekedési erélye és ellenálló képessége miatt megfelel a háztáji és a kisüzemi baromfihizlalás céljainak. Speciálisan tojó fajtákat Kárpátalján nem igazán keltetnek. Ezekhez a vásárló jobbára csak a piacokon tud hozzájutni jókora felárral. Egy tojó hibrid ára akár 190 hrivnya is lehet.

A háztáji baromfitartás már rég nem a gazdaságosságról szól. Itt inkább azért dolgozunk, hogy legyen saját, friss tojásunk, illetve friss baromfihús, ami sokkal finomabbá teszi a vasárnapi levest. Molnár András a baromfitartással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy figyeljünk oda a megfelelő világítási programra, a takarmányra, a jószágok egészségi állapotára, ugyanis ezek együttesen hatnak a tojásmennyiségre. Járványos betegségek egyelőre nem fertőzik a baromfiállományt vidékünkön, ám Ukrajna belső részein hallani lehet a madárinfluenzáról.

 tj