Januárban zsugorodott az ukrajnai autógyártás

2021. február 14., 13:14

2021 januárjában 604 járművet gyártottak Ukrajnában, ami 29%-kal kevesebb, mint 2020 azonos időszakában – közölte az Ukrajnai Autógyártók Szövetsége, az Ukravtoprom nyomán a korrespondent.net.

„Az elmúlt hónapban személygépkocsiból gyártották a legtöbbet: 576 darabot. A ZAZ 325, az Eurocar pedig 251 autót gyártott. Annak ellenére, hogy idén januárban ebben a szegmensben a statisztikákat két vállalat – a ZAZ és az Eurocar – szolgáltatta, és nem egy, mint tavaly, a személygépkocsik gyártása csaknem 27 százalékkal esett vissza éves viszonylatban” – áll a közleményben.

Ugyanakkor a haszongépjárművek gyártása (nem számítva az AvtoKrAZ-t, amely 2016 augusztusától nem hozza nyilvánosságra a gyártási adatait) 4 darabot tett ki – ez kétszer kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. 2020 januárjához hasonlóan valamennyi a cserkasszi autóbuszgyárban készült.

„A buszgyártás 58%-kal csökkent. Egy hónap alatt Ukrajnában 24 autóbusz készült. A legtöbbet – 15 darabot – a Cserkasszi Autóbusz gyár szerelte össze. A ZAZ 8 busz gyártásáról számolt be. A csaszivojarszki autóbuszgyár januári eredménye 1 darab” – tette hozzá az Ukravtoprom.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy 2021-ben a használt autók piaca tovább növekedett. Az Ukravtoprom szerint januárban az importált „second-hand” tette ki a személygépkocsik elsődleges piacának több mint 80%-át.

(korrespondent.net/Kárpátalja)