Tűzálló – Soha ne hagyd cserben a társad!

Könyvajánló

2021. február 17., 13:17 , 1044. szám

Alex Kendrick inkább filmrendező, mint regényíró, bár kétségtelen, hogy mindkét szerepben sikeres. Második filmje, a Végtelen hit több mint 10 millió dollár bevételt hozott, és 2007-ben a legtöbbet eladott keresztyén DVD volt. A Szerelempróba című film 33,5 millió dolláros kasszasikert ért el, és ezzel 2008 legmagasabb bevételt elérő független filmje lett. Kendrick testvérével, Stephennel és Eric Wilson regényíróval közösen írt regényt a Szerelempróba című film alapján. A regény 17 hétig szerepelt a New York Times bestsellerlistáján. Most a házasság hete alkalmából ajánljuk ezt a nagyszerű olvasmányt, mely magyarul a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg 2011-ben.

A történet főhőse Caleb Holt félelmet nem ismerő tűzoltóparancsnok. A lángoló épületek belsejében mindig tartja magát a tűzoltók legfőbb szabályához: soha ne hagyd cserben a társad! Ám széthullóban lévő házasságában más szabályok szerint él. Feleségével egyre inkább elhidegülnek egymástól, miközben barátaiknak csupán saját sérelmei­ket ecsetelik. Sajnos, akadnak okoskodók, akik tovább fűtik az ellentéteket. Caleb feleségét arra biztatják, hogy váljon el, főleg, hogy egy sármos doktor is megjelenik a színen, aki nem rejti véka alá érzelmeit. Ilyen hátszéllel Calebék házassága a szakadék szélére sodródik. Egyre többet veszekednek, igyekeznek elkerülni egymást, már az étkezésekkel sem várják meg a másikat. Caleb mindeközben meglátogatja szüleit. Édesapja rákérdez házasságukra, Caleb pedig elmondja a szomorú híreket. Ekkor édesapja arra biztatja fiát, hogy próbálja meg a lehetetlent, s mentse meg a házasságát. Az apa hathatós segítséget is ad fiának, egy füzetet, melyben minden napra egy-egy tanács, intelem segíti a fiút házassága megmentésében. Ez a füzet is megjelent magyar fordításban Merj szeretni! címmel. A füzet a boldog párkapcsolat helyreállításának és kiteljesedésének világszerte bevált receptkönyve. Valósághűen megmutatja az egész életen át kitartó házasság alapjait és azt, hogy mi a teendő olyankor, ha az ember úgy érzi, hogy már nincs mit tenni, a boldogtalanság átveszi az uralmat a mindennapok során. Nézzünk néhány tanácsot a füzetből:

– Hívd fel házastársadat valamikor munkaidőben! Semmi más dolgod nincs, mint megkérdezni tőle, hogy hogy van, hogy tehetsz-e érte valamit.

– Kérd meg házastársadat, hogy mondjon három dolgot, amit nem szeret benned! Figyelj rá, hogy ne légy goromba, támadó, de ne is kezdj el védekezni, magyarázkodni! Ez pusztán arról szól, hogy milyennek lát ő téged.

– Köszöntsd ma házastársadat különleges módon! Bármit kitalálhatsz, a lényeg, hogy örömmel és lelkesedéssel tedd! Aztán határozd el, hogy mostantól minden köszöntésedben azt fogod sugározni, hogy szereted őt.

Vajon tűzállóvá tehető-e még Calebék kapcsolata? A főszereplő munkája az életmentés, ezúttal azonban élete legnehezebb feladata előtt áll: felesége szívét kell megmentenie.

(Szerk.: Tóth János)