A német nagykövet szerint még hónapokat kell várni a vízummentes európai utazásokra

2021. február 18., 16:22

Az Ukrajna és az Európai Unió közötti vízummentes utazás lehetőségével még több hónapig nem élhetnek az ukrán polgárok – vélekedett Anka Feldhusen, Németország kijevi nagykövete, akit az Interfax – Ukrajina hírügynökség idéz.

„Mivel az ukránok vízum nélkül utaznak a schengeni övezetbe, ez nemcsak Németország kérdése, hanem a schengeni térség valamennyi országáé. Mi, mint nagykövetség, már legalább négyszer töltöttük ki a kérdőívet az ukrajnai helyzetről, és a legutóbbi kérdőív elvben meglehetősen pozitív volt, mert itt most jobb a helyzet, mint Németországban” – mondta el Feldhusen egy virtuális találkozón, amelyet a Facebook közvetített.

„De mi nemcsak az elmúlt két hetet nézzük, mert az is rossz, ha megadjuk az engedélyt, majd két hét múlva visszavonjuk. Attól tartok, hogy ez még eltart néhány hónapig, de az oltás megkezdése segít” – tette hozzá a diplomata.

Mint ismeretes, 2021-ben az ukránoknak a hatályos vízummentesség ellenére előzetesen engedélyt kell szerezniük az Európai Unióba történő utazáshoz.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)