Kisebbségi törvényt akar Zelenszkij

2021. február 20., 11:47

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szükségesnek tartja egy olyan törvény elfogadását, amely szabályozná az Ukrajna területén élő nemzeti kisebbségek identitásának és egyenlőségének védelmét – jelentette a zn.ua.

„Ez a törvény jogokat biztosít a nemzeti kisebbségeknek, ugyanakkor védi Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Államként védjük a nemzeti kisebbségek hagyományait, ünnepeit, nyelvét, folklórját, ugyanakkor megköveteljük az ukrán hagyományok és nyelv tiszteletét. Bármely kisebbség gyermekeinek ismernie kell népük nyelvét és az ukránt. Ez igazságos” – idézi Zelenszkijt a sajtószolgálata.

Az elnök véleménye szerint egy ilyen törvény elfogadása egyenlővé teszi az ukrajnai nemzeti kisebbségeket.

A zn.ua még tavaly februárban számolt be arról, hogy a Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium dolgozik a nemzeti kisebbségekről szóló törvény tervezetén.

Korábban jelentették, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménnyel összhangban javasolta Ukrajnának, hogy biztosítsa a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását és védelmét, köztük a meglévő, a vonatkozó nemzetközi szerződésekben rögzített jogokét.

(zn.ua/Kárpátalja)