Indul az oltás Ukrajnában

2021. február 24., 11:26

Ma tervezik elkezdeni a lakosság koronavírus elleni oltását Ukrajnában, amelyet lépcsőzetesen fognak végezni – jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszterhelyettes, országos közegészségügyi főorvos, akit a zn.ua idéz.

Az oltás lépcsőzetes modelljének lényege, hogy a mobil brigádoknak folyamatosan dolgozniuk kell. „Egy mobil brigád naponta körülbelül 100 oltást végezhet egy intézményben” – mondta el Ljasko.

A brigádok egy bizonyos rend szerint fognak dolgozni. „E csapat esetében napi 100 oltással számolunk 28 napon keresztül. Vagyis 2800 oltást használnak fel. Ezt követően, a 29. napon visszatérnek az első intézménybe, ahol 28 nappal korábban oltottak, és elvégzik az ismételt oltást” – ismertette az elképzelést az egészségügyi miniszter helyettese.

Ljasko hozzátette, hogy a jövőben, amikor további szállítmányok érkeznek az oltóanyagból, új platformok, új brigádok, és az oltási szobák is bekapcsolódnak a folyamatba.

Mint ismeretes, kedden reggel 500 ezer, az indiai Pune városában gyártott oltóanyag érkezett Ukrajnába repülőgépen. A vámeljárást követően a vakcinát a régiókba szállítják. Az elsők között Kijev, Zsitomir, Cserkasszi, Csernyihiv, valamint Kijev, Cserkasszi és Vinnicja megyék kapnak az oltóanyagból.

(zn.ua/Kárpátalja)