Szankciók és politika

2021. február 24., 18:50 , 1046. szám

Bár napról napra nyilvánvalóbbá válik, hogy a lakosság körében népszerűtlen a három ellenzéki tévécsatorna, a 112 Ukrajina, a ZIK és a NewsOne szankciók általi elhallgattatása, az ukrán hatalom újabb szankciók bevezetésére szánta el magát.

A többség nem támogatja az elnököt

Az ellenzéki média elhallgattatásának népszerűtlenségét az a minapi felmérés is megerősítette, amelyet a Kijevi Szociológiai és Marketingkutatások Intézete végzett február 12–15. között az amerikai Trade Union LLC megrendelésére, és amelyet számos ellenzéki világhálós portál ismertetett.

A „Hogyan viszonyul az ellenzéki NewsOne, 112 Ukrajina és ZIK tévécsatornák bezárásához?” kérdésre az ukránok 61,7%-a kijelentette, hogy nem támogatja. Mindössze a válaszadók 24,5%-a támogatta a csatornák bezárását, míg 13,8%-uk nem tudott válaszolni.

„Miként viszonyul ahhoz, hogy az ellenzéki tévécsatornák bezárására bírósági határozat nélkül, elnöki rendeletre és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatával, bármilyen bizonyíték felmutatása nélkül került sor?” – hangzott a következő kérdés. A felmérésben részt vevők többsége, egészen pontosan 64,5%-uk úgy véli, hogy az eljárás, amely alapján bezárták a tévécsatornákat, jogellenes. Ugyanakkor 16,2% támogatja az elnök hasonló intézkedéseit, 19,3% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

A megkérdezettek 65,3%-a abban sem támogatta az elnököt, hogy intézkedéseivel megsértette az Alkotmány 41. cikkelyét, mely szerint magántulajdon elkobzása kizárólag a törvényes rendnek megfelelően, azaz bírósági úton lehetséges. Márpedig a három tévécsatorna magántulajdonnak minősül. A válaszadók 15,8%-a helyeselte az elnöknek ezeket az RNBO határozata alapján foganatosított intézkedéseit, míg 18,9 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. Emellett a megkérdezettek 86,1%-a negatívan viszonyult ahhoz a lehetőséghez, hogy magántulajdonukat – akár egy házat, akár egy személygépkocsit – hasonló módon, azaz bírósági eljárás nélkül, pusztán az elnök rendelete, az RNBO határozata alapján el lehet kobozni vagy szankciókkal lehet sújtani. Csupán 4,2% viszonyult pozitívan ehhez a lehetőséghez, miközben 9,7% nem tudott válaszolni.

Újabb áldozatok

Mindeközben a kormányzat már az újabb szankciókat készítette elő, amelyeket Olekszij Danyilov, az RNBO titkára múlt pénteken ismertetett. Az Interfax – Ukrajina hírügynökség szerint ezúttal 19 jogi személy és 8 magánszemély ellen vezettek be korlátozó intézkedéseket. A magánszemélyek közül öt orosz állampolgár, három pedig ukrán. Az ukrán érintettek Viktor Medvedcsuk parlamenti képviselő (Ellenzéki Platform – Az Életért párt), Okszana Marcsenko, Medvedcsuk felesége, valamint Natalija Lavrenyuk, annak a Tarasz Kozaknak az élettársa, aki ellen az RNBO még február 2-án szankciókat alkalmazott, és aki a három elhallgattatott tévécsatorna tulajdonosa.

A szankciók által érintett cégek Oroszországban, Moldovában és más országokban vannak bejegyezve. Szankciókkal sújtottak továbbá öt repülőgépet is, amelyek a Kijev–Moszkva útvonalon közlekedtek.

Danyilov sajtótájékoztatóján közölte, hogy a magánszemélyekkel szemben alkalmazott szankciók az aktívumaik három évre szóló blokkolását jelentik. Hozzátette: Medvedcsuk és Marcsenko ellen terrorizmus finanszírozása miatt alkalmaznak szankciókat.

Volodimir Zelenszkij szombaton elnöki rendelettel életbe léptette a szankciókat.

Viktor Medvedcsuk törvénytelennek nevezte az ellene, felesége és Kozak élettársa ellen foganatosított intézkedéseket.

„Zelenszkij áthágta az utolsó erkölcsi határokat, és a legdrágábbra, szeretett feleségemre, Okszana Marcsenkóra mért csapást. Zelenszkij tanácsadói arra számítottak, hogy megijedek? Hogy nem fogom megvédeni a családomat, a párttársaimat és az újságírókat, akik felnyitják az ukrán nép szemét, ami hisztérikus dühöt váltott ki a leleplezett Zelenszkij elnökből? Valóban azt gondolják, hogy elárulom az elveimet, a hazámat, ahol a szüleim nyugszanak, ahol a gyermekeim tanulnak, ahol a családom él, hogy meg fogok ijedni, és elmenekülök? Hiába. Ne is számítsanak rá! A küzdelem folytatódni fog!” – kommentálta Medvedcsuk a történteket.

Semmi személyes, csak politika

Az ellenzéki világhálós médiában, pontosabban annak „oroszobarát” szárnyában gyakorlatilag megegyeznek a vélemények arról, hogy mi volt a tényleges célja a hatalomnak a szankciók alkalmazásával. A legfontosabb cél – akárcsak a tévécsatornák betiltásával – csapást mérni az Ellenzéki Platform – Az Életért pártra. Egy füst alatt Petro Porosenkónak is bevittek egy övön aluli ütést, amennyiben úton-útfélen azt híresztelik, hogy Volodomir Zelenszkij most azt viszi véghez, amit Porosenko nem mert megtenni elnöksége idején, vagyis lecsap a Moszkva-barát ellenzékre.

Mindemellett egy nagy értékű csővezeték tulajdonjogáért folytatott küzdelemről is sokat hallani mostanság. A vezeték arra szolgál, hogy kőolajszármazékokat szállítsanak rajta Oroszországból Ukrajnába. A kormányon lévő hazafiak ezúttal arra fektetik a hangsúlyt, hogy annak idején törvénytelenül privatizálták a vezetéket, ezért azt ismét ukrán állami tulajdonba kellene vonni. Anélkül, hogy állást foglalnánk ebben a parttalan vitában, eszünkbe juthat Anatolij Sarij blogger költőinek nevezhető kérdése, aki minap „nem értette”, miért éppen Medvedcsuk privatizációs „szerzeményén” akadt meg a hatalom szeme, s miért nem vizsgálják a többi oligarcha, például Kolomojszkij, vagy éppenséggel Ahmetov üzleteit is.

(hk)