A VMSZ nem engedi meg Szabadka épített örökségének lerombolását

2021. február 24., 10:00 , 1046. szám

„Megvédjük épített örökségünket! Ebben maradtam ma délelőtt a szabadkai polgármesterrel” – tette közzé a hírt közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, miután napvilágot láttak helyi portálokon olyan információk, miszerint a szűkebb városközpont egyes utcáiban az épületek akár 90 százaléka is lebonthatóvá válna az új szabályozási tervek szerint.

A szabadkai városközpont részletes szabályozási tervének közvitája most van folyamatban, és március 9-éig tart. A dokumentum szerint a védett övezet öt utcájában az épületek legalább fele lebonthatóvá válna. A városházától mindössze 30 méterre lévő Petar Drapšin, közismert nevén Gombkötő utcában az épületek 90 százalékát le lehetne bontani, amitől teljesen megváltozna a hangulatos utca arculata – írja a Magločistač portál.

Az újabb városrombolási kísérlet kapcsán megszólalt dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke is, aki választási kampányában éppen azt ígérte, hogy megőrzik a város közép-európai arculatát.

„A napokban került közvitára a kettes övezet részletes szabályozási terve, amit partnereinkkel együtt nem tudunk támogatni. A tervet olyan emberek készítették, akiknek nem a hagyományos szabadkai identitásjegyek és az épített kulturális örökségünk az elsődleges, hanem az ingatlanberuházás, ami kétségtelenül enyhítene a lakhatási gondokon, de tömbházakkal megtömött tucatvárossá tenné Szabadkát” – fogalmaz dr. Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy a VMSZ Szabadka város magját kultúrtörténeti téregységként kezeli, ami nemcsak a szabadkaiak, hanem az idelátogató turisták szempontjából is kulcsfontosságú.

„A városháza közvetlen közelében lévő, az egyik utolsó kockaköves utcában, a Gombkötő utcában nem épülhetnek háromemeletes tömbházak!” – nyomatékosítja Pásztor Bálint, aki azt ígéri, hogy közösen megakadályozzák, hogy a Rudics és a Petőfi Sándor utcában, valamint a Zsinagóga téren álló, szabadkai szellemiséget magukban hordozó épületeket rideg, üvegfalú, acélvázas, több­emeletes épületek váltsák fel.

Pásztor Bálint szerint támogatják a város fejlődését, de úgy, hogy megmaradjon annak az arculata, mert ennek köszönhetően vagyunk megkülönböztethetők másoktól, Szabadka így tud versenyképes idegenforgalmi tartalmakkal is szolgálni.

(vajma.info/Kárpátalja)