Az IMF Ukrajna javaslataira vár

2021. február 27., 13:14

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) eredményesnek tartja az Ukrajnával folytatott megbeszéléseket felülvizsgálati missziójuk decembertől február közepéig tartó munkája során, ugyanakkor megállapítja, hogy számos megoldatlan kérdés maradt, és várja az ukrán fél javaslatait a tárgyalások folytatáshoz – jelentette ki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF kommunikációs részlegének igazgatója, akit az Interfax – Ukrajina idéz.

„Amint megkapjuk a részletesebb információkat ezekről a kérdésekről és a javaslatokat az egyes politikákra vonatkozóan, várakozással tekintünk az együttműködés folytatására Ukrajnával” – közölte Rice.

A misszió által megvitatott kérdések között említette az igazgató a bankfelügyelet irányításának javítását az Ukrán Nemzeti Banknál, a költségvetési hiány fiskális kockázatait és az igazságszolgáltatási rendszer megerősítését.

Az IMF képviselője nem említett határidőket.

Emlékeztetőül: az IMF 2020. június 9-én új, 18 hónapos készenléti programot hagyott jóvá Ukrajna számára 3,6 milliárd SDR (kb. 5 milliárd USD) értékben. Eddig 2,1 milliárd dollárt utaltak át Kijevnek első részlet gyanánt. Ez év februárjában a Nemzetközi Valutaalap anélkül fejezte be az ukrán készenléti program első felülvizsgálatát, hogy javasolta volna a hitel második részletének folyósítását.

Korábban a Jevropejszka Pravda arról írt, hogy az ukrán kormány fontosnak tartja ez év közepéig újrakezdeni együttműködését a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), különben Ukrajna elveszíti az Európai Unió (EU) makrogazdasági pénzügyi támogatásának második, 600 millió eurós részletét is.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)