A nagy pénzrablás – a történet, amikor nem a „jófiúknak” szorítunk

2021. március 2., 13:16 , 1046. szám

„A papír háza” (La casa de pa­pel) eredetileg egy limitált kiadású spanyol minisorozatként jelent meg, amelyet a Netflix felvásárolt és újratördelt. Emellett új címet is kapott: A nagy pénzrablás.

Az angolul Money Heist címet viselő krimiszéria egyedinek számít a ma felkapott sorozatok között: elbeszélésmódja és története magával ragadó, és tipikusan az a sorozat, melyből muszáj megtekinteni „csak még egy részt” elalvás előtt. Szinopszis: A néző végigkövetheti, miként rabolja ki egy maréknyi csapat egy tökéletesen megtervezett akcióval a Spanyol Királyi Pénzverdét 128 óra leforgása alatt.

A csapatot és a szálakat majdnem minden esetben tökéletesen mozgató Professzor (az aprólékosan kidolgozott terv készítője) személyesen választotta ki a csapat tagjait, és fektette le a szabályokat is, amelyek követése elengedhetetlen az esetlegesen felmerülő hibák elkerülése érdekében. A banda 5 hónapon keresztül a külvilágtól tökéletesen elzárva tanulmányozta a megvalósítandó terv apró részleteit. A Professzor nem csupán a művelet alapját dolgozta ki, hanem a jövőben felmerülő problémákra is megoldásokat adott, de tervének a legfontosabb eleme a polgárok szimpátiájának elnyerése volt, és természetesen a minél nagyobb összeg felkapása.

A rablókat, akik saját maguk által választott városneveken szólítják egymást (Moszkva, Tokió, Berlin, Rio, Denver, Nai­robi, Oslo és Helsinki), egyáltalán nem negatív vagy sablonos karakterek: mindenki menő eredettörténettel és eltökélt indíttatással rendelkezik. Kiemelném Tokiót, aki a mindentudó narrátor szerepében közvetíti az eseményeket, így adva sajátos hangot a narrációnak és vele együtt az eseményeknek is. Míg a rabló-pandúrok igen, addig a rend­őrség és egyéb hatóságok el sem nyerték a spanyol polgárok bizalmát, sőt, a nézők rajongását sem a rablás ideje alatt.

A rablás eseményei mellett párhuzamosan látjuk a felkészülés 5 hónapját is, ami kiegészíti a történetet pontosan annyira, hogy az emészthető és élvezhető legyen.

De még a csodálatos elméjű és precizitással rendelkező Professzor sem számolhatott minden apró eshetőséggel, így a tervbe hibák csúsznak… Sikerül véghez vinni a tervet? A rendőrség és a nyomozó kézre keríti az álarcos rablókat? A túszok megmenekülnek, vagy épp menekülni sem akarnak? Hogy hogyan fejeződik be A nagy pénzrablás, továbbá sikerül-e közel egymilliárd euróval távozni a pénzverdéből, azt derítsék ki Önök!

Az IMDb-n a sorozat 8,3-as értékelést szerzett, ami előkelő helynek számít, emellett 16+ besorolást kapott.

Jó szórakozást kívánok!

ZsD