Itt a nyugdíjemelés

2021. március 3., 18:50 , 1047. szám

Ukrajnában március 1-jétől automatikusan megemelték (indexálták) a nyugdíjakat. Igaz, nem mindenkiét, s nem is azonos mértékben.

Mennyivel emelnek?

Az emelés arányát akár jelentősnek is mondhatnánk – 11% –, összege azonban átlagosan csupán 308 hrivnyát tesz ki, minimális összege pedig mindössze 100 hrivnya (azaz kb. öt kenyér ára) – mutat rá összeállításában az UNIAN hírügynökség. Az Állami Nyugdíjalap információi szerint az ukrajnai nyugdíjasok többsége (közel hétmilliónyian) 2–4 ezer hrivnya nyugdíjban részesülnek. Következésképpen az indexálás esetükben 220–440 hrivnya pluszt jelenthet.

A nyugdíjemelés számítása két paramétertől függ: az infláció növekedésétől (2020-ban 5% volt) és az átlagbér emelésétől (17%). Ezeket a mutatókat összeadják (5+17=22), és elosztják kettővel (22:2=11).

Akinek a 11%-os emelés ellenére sem emelkedne a nyugdíja 100 hrivnyával, annak felkerekítik a nyugdíj-kiegészítését a minimális mértékig.

Mit emelnek?

Az emelés ugyanakkor nem vonatkozik a nyugdíj teljes összegére, csak az úgynevezett „kiszámított” nyugdíjat érinti, amelyet minden egyes nyugdíjas számára egy speciális képlet alapján számítanak ki, amely figyelembe veszi a munkával töltött évek átlagbérét, az elmúlt három év ukrajnai átlagfizetését és a szolgálati időt (azaz a munkával töltött évek számát). Ugyanakkor a tényleges nyugdíj ennél magasabb is lehet, amennyiben azt különféle pótlékok és juttatások egészíthetik ki. Minél inkább meghaladja a kiszámított és a tényleges nyugdíj közötti különbség a 11%-ot, a nyugdíjas annál kevésbé fogja érzékelni az emelést.

Kinek jár az emelés?

A Szociálpolitikai Minisztériumban közölték, hogy a nyugdíjak indexálása nem vonatkozik mindenkire.

A márciusi emelés azokat a polgárokat érinti, akik

• öregségi nyugdíjra jogosultak;

• rokkantsági vagy az eltartó elvesztése miatt járó nyugdíjat ítéltek meg számukra;

• a ledolgozott évek után megítélt korkedvezményes nyugdíjra számíthatnak (azok az egészségügyi dolgozók és pedagógusok, akik legalább 30, a szakmájukban munkával eltöltött évet tudnak felmutatni).

Nem érinti viszont az emelés azokat,

• akik 2021-ben mentek nyugdíjba (miután a 2020. évi nyugdíjakat indexálják);

• akik a maximális nyugdíjösszeget kapják (17 690 hrivnya);

• akik köztisztviselők voltak – amennyiben a nyugdíjuk magasabb, mint amennyi az öregségi nyugdíjuk lenne;

• a nyugdíjas katonákat sem, akiknek a járandóságát speciális képlet alapján számítják ki.

A katonáknak külön jár

Ami a hadinyugdíjasokat és a velük azonos elbírálás alá eső személyeket illeti, a járandóságuk emelésére vonatkozó törvénytervezetet még csak első olvasatban tárgyalta a Legfelső Tanács, vagyis várniuk kell, mikor kerülhet rájuk a sor.

A következő nyugdíjemelést egyébként 2021 áprilisában tervezik végrehajtani. Ez az intézkedés a még dolgozó nyugdíjasokat fogja érinteni, akik pótlékban részesülnek a munkával töltött éveik száma után, bérük figyelembevételével.

Mint ismeretes, a nyugdíj­emelés még 2021. január 1-jével elkezdődött. Ekkor emelkedett 300 hrivnyával 2400 hrivnyára azoknak a nyugdíjasoknak a járandósága, akik elmúltak 65 évesek, és akiknek a munkával töltött éveik száma eléri a nők esetében a 30, a férfiaknál a 35 évet. Az intézkedés alapja, hogy nőtt a minimálbér összege. A minimálbért legközelebb 2021. december 1-jével emelik, így ennek a kategóriának akkor nő majd ismét a nyugdíja, előreláthatóan 2400-ról 2600 hrivnyára.

Ezenkívül Ukrajnában idén a munkaképességüket elvesztett személyeknek megállapított létminimumhoz igazítva két ütemben, összességében 9,3%-kal tervezik emelni a minimális nyugdíj összegét.

Ugyancsak a témához tartozik, hogy január 27-én a kormány elfogadta a nyugdíjellátásra vonatkozó, 2022-től bevezetni tervezett törvényjavaslatot, amelyre még a parlamentnek is rá kell bólintania. 

(zzz)