Felmérés: A többség még ünnepli március 8-át

2021. március 5., 15:34

Ukrajnában fokozatosan csökken a március 8-át ünneplők száma, arányuk idén 68% – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport felméréséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

A felmérésből kitűnik, hogy az ország déli és keleti régióinak lakossága és a házasságban élők számára bír nagyobb jelentőséggel ez az ünnep. Nyugaton az elváltak és az egyedülállók körében – arányuk a lakosságon belül 35-36% – a megkérdezettek közel 40%-ának nem áll szándékában méltatni március 8-át.

Emellett a szociológusok azt találták, hogy a válaszadók 56%-a úgy véli, Ukrajnában a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenség ritka jelenség. Ugyanakkor 35% meg van győződve róla, hogy meglehetősen gyakori.

Az ukrajnai karrierlehetőségekről szólva a válaszadók mintegy fele azt mondta, hogy azok mind a férfiak, mind a nők esetében azonosak. Ennek ellenére egyharmaduk meg van győződve arról, hogy a férfiak előnyben vannak ezen a téren, s csupán 12% tartja ugyanezt a nőkről.

Ami a béreket illeti, a válaszadók 45%-a gondolja úgy, hogy az ukrán férfiaknak itt jobbak a lehetőségei, 43% szerint azonosak a nemek lehetőségei, a nők előnyét 7% említette. Ami a politikában rejlő lehetőségeket illeti, a többség (54%) szerint a férfiaknak jobbak a lehetőségei, 37% úgy véli, mindkét nem számára azonosak a lehetőségek, és csak 6% véli úgy, hogy a nők lehetőségei jobbak.

(korrespondent.net/Kárpátalja)