Pénzügyminiszter: Szó sincs fizetésképtelenségről

2021. március 6., 13:03

Ukrajnában nincsenek gazdasági előfeltételei a fizetésképtelenségnek. Sőt, a Pénzügyminisztérium nem is számol ennek lehetőségével – jelentette ki Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter pénteken este Szavik Suszter A szólás szabadsága című televíziós műsorában, amelyet a korrespondent.net ismertet.

A tárcavezető szerint Kijev a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés folytatására számít. Hozzátette ugyanakkor, kívánatos lett volna, hogy az IMF hitelének következő részlete még tavaly megérkezzen.

„Nem lesz fizetésképtelenség. A fizetésképtelenség politikai döntés, s csak azután gazdasági. Nem látom a gazdasági előfeltételeket” – közölte a miniszter.

Marcsenko egyben elismerte, hogy idén is lehetnek fennakadások a hitelrészlet folyósításával, mivel az IMF „látni szeretné” a földgáz és a villamos energia piacát Ukrajnában, valamint egy sor korrupcióellenes kérdés megoldását.

Korábban jelentették, hogy az IMF küldöttségének legutóbbi, év eleji ukrajnai látogatását követően az energiapiacon történtek miatt csak bővült a hitelezés folytatásának feltételéül szabott elvárások száma.

A napokban Denisz Smihal miniszterelnök megnevezte az IMF által támasztott öt fő követelményt: március végén el kell törölni a lakossági gázár felső határát (6,99 hrivnya/m2), megállapodásra kell jutni a 2022–2023-as időszak makrogazdasági mutatóiról, „és három központi kérdés: a bírósági reform (a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanácsról szóló törvény), törvény a büntetőjogi felelősségre vonás szigorításáról a vagyonnyilatkozat kitöltésének elmulasztásáért vagy helytelen kitöltéséért, valamint a NABU-ról szóló törvény – a vezetője kinevezéséről és legitimálásáról az Alkotmánnyal összhangban”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)