A szamóca ápolása tavasz elején

2021. március 6., 14:49 , 1047. szám

Az idén is szamócát termesztő gazdáknak ezekben a napokban már el kell kezdeniük a szamócaállomány gondozását, vagyis fel kell készíteniük a töveket a tavaszra. E téren számos teendő akad, alábbi írásunk ezeket veszi sorra.

Belvíz

Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően sok területen, így a fóliasátrakban is szembesülhettünk a belvízzel. Mivel a hideg talaj minden gyökérbetegség meleg­ágya, ezért mindenképpen arra kell törekednünk, hogy a fóliasátor vízmentes legyen, vagyis meg kell oldani a vízelvezetést. Jó módszer lehet ennek a célnak az elérésére, ha azon a területen, amelyen összegyűlik a víz, egy 200 literes hordó nagyságú gödröt ásunk. Ebbe a gödörbe belehelyezünk egy önműködő szennyvízszivattyút, amely kiszívja a vizet olyan területre, ahonnan tovább tud folyni.

Hideghatás

A szamócahajtatás célja, hogy még a szabadföldi tömegtermesztés hatására előálló termésdömping előtt megjelenhessünk a piacon a magunk gyümölcsével. Ilyenkor ugyanis még jóval magasabb áron tudjuk értékesíteni a termést. Hogy a magasabb árnak köszönhetően valóban jelentős bevételre tegyünk szert, nagy mennyiségű szamócával kell rendelkeznünk, amihez viszont a szamócatöveknek szükségük van a téli nyugalmi időszakra, vagyis a hideghatásra. Ez azt jelenti, hogy a szamócatöveknek a későbbi megfelelő fejlődéshez körülbelül hat hetet 8 oC-os hőmérsékleten kell eltölteniük. Így elérhetjük, hogy ne csak nagy lombozatot neveljen a növény, hanem a kellő virágmennyiség is megjelenjen rajta. Enyhe tél esetén ezt a hatást a fóliasátrak folyamatos szellőztetésével tudjuk elérni.

Fagyveszély, fátyolfóliás takarás

Különösen nagy figyelmet kell fordítani az elkövetkező napokban a fagyveszély kiküszöbölésére. A szamócatöveket meg kell óvni a megfagyástól. Amennyiben módunkban áll, és rendelkezünk valamilyen vészfűtéssel, mindenképpen érdemes beszerelni a fólia­sátorba. A fagy elleni védekezés másik módja a szamócaállomány fátyolfóliás takarása (-10 °C alatt akár több rétegben is).

A takarás másik előnye a fagykár elkerülése mellett a koraiság fokozása. Ugyanis egy február végén fátyolfóliával letakart, megfelelő kondícióban lévő szamócaültetvény akár két héttel hamarabb is képes teremni, mint a megfelelő kondíció­ban lévő, de nem takart szamóca. Viszont virágzáskor nappal már nem, csak éjszakára takarható a növény, megóvva ezzel szamócánkat az éjszakai lehűléstől. Tehát ebben az időszakban naponta ki és be kell takargatnunk az állományt.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy agyonbabusgatják a növényt, és időnap előtt letakarják. Ezzel nem adják meg számára a kellő hideghatást, ellenben beindítják a vegetációt, miáltal a későbbi fagyok tönkretehetik az állományt.

Tisztogatás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk ilyenkor, hogy megszabadítjuk a szamócatöveket a rossz, elhalt levelektől. Ezeket a leveleket egytől egyig el kell távolítanunk a tövekről. Ez az idő- és munkaigényes művelet elsősorban azért fontos, mert ezeken a leveleken könnyen megtelepszenek a kórokozók és a károkozók, amelyek a későbbiekben megfertőzhetik az egészséges növényeket is. De nem elég csak leszedni a sérült leveleket, el is kell távolítani azokat a fóliasátorból.

Tápanyag-utánpótlás

A jó kondíciójú gyökérzettel rendelkező tövek, amelyek nem károsodtak a fagytól, több virágot tudnak fejleszteni. Ennek érdekében azonban már az őszi időszakban el kellett látni megfelelő tápanyagokkal az ültetvényt. Ősszel fontos a kálium- és a foszforutánpótlás, mert ilyenkor megy végbe a növényben a virágképződés és a tápanyag-raktározás.

Tavasszal a tápanyag-utánpótlás megkezdése csak abban az esetben lehetséges, ha a termesztőlétesítmény hőmérséklete eléri a 20 oC-ot. Ilyen hőmérsékleten már a talaj is kellően felmelegedett ahhoz, hogy a növény gyökere a neki szánt műtrágyaadagot fel tudja venni. A legelső tápoldatozáskor a növény gyökerét kell erősítenünk, vagyis foszfortúlsúlyos műtrágyával szükséges indítanunk (pl. Starter – 1 kg/1000 l víz).

Növényvédelem

A vegyszeres védekezés előtt el kell távolítani az elhalt növényi részeket, mert ezeken telelnek a károsító gombák, vírusok, baktériumok szaporító képletei. A fokozatosan melegedő idő nemcsak a szamócatöveknek, hanem a kórokozó gombák, baktériumok és kártevők felszaporodásának is kedvez. Ezért kell folyamatosan figyelnünk az állományt és az esetlegesen felbukkanó kórokozók, kártevők ellen még időben megkezdeni a vegyszeres védekezést.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza