Így jártam anyátokkal

Sorozatajánló

2021. március 8., 22:28

Az Így jártam anyátokkal című sorozat (How I Met Your Mother, közismert rövidítéssel HIMYM) egy amerikai szituációskomédia-sorozat volt 2005–2014 között, melyet a CBS csatornán mutattak be. Magyarországon – szinkronizálva – a Comedy Centralon volt a premierje 2008 és 2014 között.

A történet főszereplője Ted Mosby, egy karrierje elején lévő New York-i építész, aki 2030-ban meséli el két gyerekének, hogyan találkozott az anyjukkal. Ez egy olyan információ, amelyet a cím elolvasása után már sejteni lehetett. A sztori narrátora Jövő Ted, akinek története 2005-ben kezdődik. Ugyanis ekkor jön rá, hogy ideje lenne megállapodni. Ezen státusz elérése több évadot vesz igénybe, melyek során hatodik szereplőként nyomon követhetjük egy 5 tagú baráti társaság hétköznapjait, akik idejük legnagyobb részét egy MacLaren’s nevű kocsmában töltik. A törzshelyükön leggyakrabban használt asztalnál mindig úgy ülnek a főszereplők, hogy nekünk is jusson egy hely, így szinte a néző is részese a történéseknek. Melegen ajánlom a magányos embereknek, hisz rögtön szerezhetnek maguknak 5 új cimborát.

Teden kívül a 9 évad állandó szereplői között láthatjuk Marshallt, aki Ted egyetemi szobatársa, legjobb barátja és a történetmesélés kezdetén még lakótársa is New York belvárosában. Marshall jogász, kissé nőies személyiséggel megáldott, legjobb pár, vőlegény és férjtípus. Különleges kapcsolatban áll Lilyvel, aki egyben társa és nagyon jó barátja is a „mackós” ügyvédnek. Párja, Lily óvónő és meg nem értett, vagy inkább emberi szempontból alulértékelt festőművész, aki Marshall-lal „tökéletes” párt alkot a képernyőn. Ők hárman (Ted, Marshall és Lily) egyetem óta ismerik egymást. A csapat negyedik tagja Barney. Hatalmas nőcsábász, enyhén szólva nárcisztikus, valamint ferge – most figyelj – teges bűvész. Mindig mindenre van szabálya, melyeket nagyon egyszerűen felülír, ha a becserkészni kívánt nő dögös. Senki sem tudja, hogy pontosan mi is a foglalkozása, ha kérdezik, csupán annyit válaszol, hogy „kérlek”. Ő később ismerkedik meg Tedékkel. A sorozat ötödik főszereplője Robin, akivel először az első évad első részében találkozunk. Kanadából New Yorkba költöző hírolvasóként igyekszik minél feljebb jutni a médiában. Ambiciózus fiatal hölgy, aki a magánélet és a boldogság elé helyezi a karrierjét. Ők öten garantált szórakozást és a nézők által is jól ismert helyzeteket mutatnak be 9 évadon keresztül. Sokak szerint – és nem mellesleg szerintem is – a Jóbarátok című sorozat modernebb időkbe való áthelyezése.

Visszatérve Tedre és a megállapodásra. Nem nagyon akar összejönni a dolog. Bár a sorozat címe az Így jártam anyátokkal, de az anyával való találkozásra várni kell egy kicsit. Úgy is írhatnám, hogy Ted inkább azokról a hódításairól beszél a gyerekeinek, melyeknek nincs túl sok közük a címben szereplő anyához. Vagy mégis? Lehetséges lenne, hogy minden egyes döntés, minden egyes szerelem és csalódás kellett ahhoz, hogy kialakuljon azon személyiség, amely végül csak rátalál a neki szánt másik felére? Nézzék meg, és kövessék az 5 barát kalandjait!

Összesen 208 epizód készült, az utolsót 2014. március 31-én mutatták be. A sorozat sajátos humora és egyedi stílusa miatt hamar kultstátuszba került, huszonnyolcszor jelölték Emmy-díjra, melyből kilencet el is nyert.

Az IMDb-n a sorozat 8,3-es értékelést szerzett, ami előkelő helynek számít, emellett 14+ besorolást kapott.

Jó szórakozást kívánok!        

FS