John Bunyan: A zarándok útja

Könyvajánló

2021. március 8., 18:47 , 1047. szám

Az irodalomban gyakran visszatérő toposz, motívum az út. Az út, mely valahonnan indul, és remélhetőleg valahová el is vezet, s mely néha nehezen járható. Az elhúzódó trójai háború után Odüsszeusz hosszú és megpróbáltatásokkal teli utat tett meg, mígnem hazatért. A száz énekből álló alkotásában Dante Vergilius társaságában járja végig a Poklot, a Purgatóriumot és a Mennyországot. Jóval később Voltaire utaztatja meg hősét, Candide-ot, akinek az életről alkotott képe jelentősen megváltozik az út folyamán. De maradjunk a gyökereknél. A Bibliában arról olvasunk, hogy Isten hosszú és fáradalmas úton vezeti népét az ígéret földjére. Pál apostol a damaszkuszi úton érti meg, hogy buzgólkodásával éppen Isten ellen kardoskodik. S még hosszan folytathatnám a sort, melybe John Bunyan zarándokútja is illeszkedik. Bunyan egy keresztyén ember életútját mutatja be allegorikus formában. Életünk folyamán felmerülő kísértéseink, problémáink valóságos személyként jönnek szembe a mű főhősével, Keresztyénnel.

 John Bunyan, minden idők legsikeresebb, legtöbb nyelvre lefordított puritán szerzője szegény, üstfoltozással foglalkozó családban született 1628-ban. Bővölködő kegyelem című önéletrajzi könyvében Bunyan úgy ábrázolja önmagát, mint aki fiatal korában kárhozott életet élt. Hosszas szellemi gyötrődés után kilábalt ebből az állapotból, megtért, és lelkes hívővé vált. 1660 novemberében bebörtönözték, mivel megszegte azt a rendeletet, hogy a nyilvános istentiszteleteken az anglikán egyház liturgiáját kell olvasni. Először három hónapra ítélték, de mivel nem volt hajlandó elállni a prédikálástól, a büntetése 12 évre hosszabbodott. Ebben az időben fejezte be A zarándok útja című allegorikus regényét. A zarándok útja az egyik legszélesebb körben ismert allegória, és több mint 400 nyelvre fordították le. A protestáns misszionáriusok általában a Biblia után közvetlenül másodikként ezt fordították le. A könyv jeleneteit a templomok üvegablakain ábrázolták, átírták gyermekek számára, kiadták képes változatát, megjelent Braille-írással is. Mára filmfeldolgozásban is láthatjuk, sőt hangoskönyv formájában is elérhető.

A történet kezdetén Keresztyén, a mű főszereplője Romlás városából a Menny városába indul. Szeretne megszabadulni terheitől, kétségbeesetten teszi fel a kérdést: „Mit kell nekem cselekednem, hogy üdvözüljek?” Éppen kapóra jön Evangélista, aki útba igazítja a vándort. Útközben megszemélyesített jellemekkel, életfelfogásokkal találkozik Keresztyén, úgymint Simulékony, Világbölcs, Felületes, Képmutató és még sorolhatnánk. Mindezek megpróbálják eltéríteni vándorunkat a helyes útról. A kilencedik fejezetben Keresztyén magával az ördöggel is találkozik, aki a következő kérdést teszi fel neki: „Honnan és hová?” Újra előkerül az út toposza, mely a sátánt is komolyan foglalkoztatja. Ennél a pontnál érdemes elgondolkodnunk, vajon mit válaszolnánk, ha nekünk is odaszegezné kérdését a sátán. Keresztyén elmondja, hogy honnan jött, s hová tart, ám a sátán nem elégszik meg ennyivel, jön a rég bevált módszer: szemrehányást tesz. „Már akkor, midőn az első lépést tevéd, vesztéd bátorságodat, amint Csüggedés mocsarába csaknem belefúltál. Azután gaz utakon igyekeztél terhedtől megszabadulni, holott várnod kellett volna, míg a király le nem veszi vállaidról. Azután vétkes álomba merültél, s elvesztéd becses ereklyéidet. Az oroszlánok látása folytán kis híja volt, hogy vissza nem tértél. S bármit beszélsz is utadról s azokról, miket láttál és hallottál, minden nagy szavaid s tetteid mellett is, bensődben hiú dicsőségre vágyol” – sorolja bűneit Keresztyénnek a sátán. „Mindez igaz, sőt több is, mit fel nem hozál. De a király, kit szolgálok s tisztelek, irgalmas s kész megbocsájtani. Különben e gonoszságok már országodban hozzám tapadtak, (mert hisz ott szívtam be őket) megsirattam vétkimet, megbántam azokat, s végül uramtól bocsánatot nyerék” – válaszolja Keresztyén a sátán vádjaira. Vajon mi mit tudnánk mondani, ha hasonló módon ostorozna a sátán, számunkra kész megbocsájtani a király? Olvassuk figyelemmel ezt a remek alkotást, s kiderül, sikerül-e célba érnie Keresztyénnek.

Tóth János