Járványhelyzet: Kárpátalja vörös (de nem kommunista)

2021. március 10., 13:15 , 1048. szám

A technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó állami bizottság múlt pénteki ülésén hétfőn nulla órától a járványveszély vörös szintjének bevezetését rendelte el Kárpátalja egész területén. Közben a megye egészségügyi rendszere az összeomlás szélére sodródott.

A vörös besorolással Kárpátalján újabb és az eddigieknél szigorúbb korlátozó intézkedések léptek életbe, előreláthatóan két hétre.

– A közlekedés terén: tilos az utasok szállítása a menetrendszerű és rendkívüli járatokon, közúton és vasúton egyaránt – a tranzitforgalom kivételével.

– Az oktatás terén: tilos az oktatás valamennyi formája – az óvodák és az elemi iskolák (1–4. osztály) kivételével.

– A kereskedelemben: zárva tartanak a nem élelmiszert árusító piacok és üzletek, az üzletközpontok is.

– A vendéglátásban: tilos a bárok, kávézók, éttermek működése – az elvitel és a házhoz szállítás kivételével.

– Tilos tömegrendezvényeket szervezni (az autós mozik és koncertek kivételével), bezárják a tornatermeket, fitneszközpontokat, uszodákat is.

A Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció weboldalán elérhető napi jelentés értelmében megyénkben március 8-án 307 új, PCR-teszttel igazolt, koronavírus okozta megbetegedést jelentettek. A járvány kezdete óta 44 314-en betegedtek meg Kárpátalján, köztük 2 998 egészségügyi dolgozó és 2 276 gyermek. A PCR-teszttel megerősítetten koronavírusos betegek körében az elhunytak száma elérte az ezret, hétfőn 11 újabb halálesetről számoltak be.

Ungvárról március 8-án 47 új, PCR-teszttel igazolt koronavírusos esetet jelentettek, a járvány kezdete óta 8 977-en fertőződtek meg a megyeszékhelyen. A régi járásrendszer szerinti Ungvári járásban még rosszabb a helyzet, amennyiben 63 megbetegedésről számoltak be (összesen: 4 426 eset). A Beregszászi járásból ugyanakkor három esetet (2 802) jelentettek, a Nagyszőlősiből 14-et (3 732), Munkácsról 38-at (2 705), a Munkácsi járásból kilencet (2190).

Kárpátalján 17 kórházban kezelnek koronavírusos betegeket. Ezekben az egészségügyi intézményekben a fertőzötteknek elkülönített betegágyak száma 2 460, az ágyak 64%-a esetében biztosított az oxigén­ellátás. A kórházi ágyak telítettsége a jelzett kórházakban 78%-os.

Jurij Jacina, az ungvári Kárpátaljai Megyei Kórház főorvosa hétfői sajtótájékoztatóján az Ukrinform tájékoztatása szerint arról beszélt, hogy amennyiben nem lassul a fertőzés terjedése, Kárpátalja egészségügyi rendszerét már a hétvégén az összeomlás fenyegetheti.

„Intézményünkben ma 120 beteg szorul oxigénterápiára. Közülük 60-nak alacsony a szaturációja, és az intenzív osztályon kellene feküdniük. Az intenzív osztályon viszont csak hat ágyunk van, és nem lehet bővíteni – ehhez nincs egészségügyi személyzetünk és felszerelésünk. Nem bírják a terhelést az elektromos hálózatok, nem bírják az állandóan használt egészségügyi berendezések” – ismertette a helyzetet a főorvos.

Egyben rámutatott azoknak a polgároknak a felelőtlenségére, akik pozitív koronavírusteszttel „sétálnak a városban, boltokba járnak, találkoznak rokonaikkal, és tovább terjesztik a vírust”.

„Térjenek észhez végre!” – fordult Jacina a kárpátaljaiakhoz.

Véleménye szerint meg lehetne állítani a fertőzés terjedését Kárpátalján, ha kibírnánk 2-3 hét szigorú karantént.

Anatolij Poloszkov kárpátaljai kormányzó hétfői online sajtótájékoztatóján elpanaszolta, hogy a vörös karanténbesorolás ellenére a kárpátaljai éttermek tömegesen hagyják figyelmen kívül a korlátozásokat.

„Nem engedhetjük meg a betegek (számának) további növekedését és az egészségügyi rendszer fokozatos eljuttatását az összeomlásig. Tisztelettel fordulok önökhöz – ezt le kell állítani” – mondta Poloszkov.

Aligha lenne helyes azonban, ha csak a polgárokat hibáztatnánk meggondolatlan magatartásukért. Nehezen indokolható például az Ukr­zaliznicjának az a döntése is, mely szerint az állami vasúttársaság különvonatokat indított Kárpátaljáról és vissza március 8-án, s az elkövetkező néhány napban, miután korábban leállították a jegyértékesítést megyénkben a vörös besorolás miatt.

Az országban vasárnapra a kór halálos áldozatainak száma meghaladta a 27 ezret, az aktív betegeké pedig a 180 ezret. Kárpátalja mellett Ukrajna további három régiója kapott vörös besorolást: Csernyivci, Ivano-Frankivszk és Zsitomir megyék. Ugyanakkor számos további megyében is újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be, többek között szünetel az iskolai oktatás.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az országban 17 947 embert oltottak be koronavírus ellen. Ők valamennyien még csak az első oltást kapták meg, a teljes védettséghez a második oltást is meg kell kapniuk. Ukrajnába február 23-án érkezett meg az első vakcinaszállítmány, az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott oltóanyagból 500 ezer dózist szállítottak le.

Az országban március 1-jén indult meg az oltásra jelentkezők regisztrációja, a vasárnapi állapot szerint 155 ezren iratkoztak fel koronavírus elleni védőoltásra – közölte a Facebook közösségi oldalon Denisz Smihal miniszterelnök, akit az MTI idéz. Smihal emlékeztetett arra, hogy azok, akik feliratkoztak az oltásra, elektronikus várólistára kerülnek, és majd meghívást kapnak egy oltópontra az Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott oltási tervnek megfelelően. Megismételte, hogy a beoltottságról adnak majd ki igazolást, ha az szükségessé válik, miután a világ több országa is bevezet úgynevezett oltási igazolványt.

(zzz)