Szilágyi Péter: Minden magyar számíthat a magyar kormányra

2021. március 10., 12:10 , 1048. szám

Az elmúlt tíz év nemzetpolitikájáról és a nemzeti újrakezdés éve tervezett programjairól tartott előadást Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyar Népfőiskolai Collegium Virtuális nemzetegyesítés című online konferenciáján múlt szombaton.

A miniszteri biztos előadásában kiemelte: „Nehéz örökséget kaptunk 2010-ben: leépített nemzetpolitikai intézményrendszer, magukra hagyott külhoni magyar közösségek, bizalmatlanság a külhoni és az anyaországi magyarok között – köszönhetően, többek között, a 2004. december 5-i szégyenletes népszavazásnak.” Hozzátette: 2010-ben mind a politikai szándék, mind a politikai felhatalmazás megvolt arra, hogy a nemzetpolitikát az őt megillető helyre helyezzék, így a Nemzetpolitikai Államtitkárság létrejöttével azóta külön kormányzati egység foglalkozik ezzel a területtel.

A miniszteri biztos kiemelte: „Nem határokban, hanem nemzetben gondolkozunk. Ezt jelzi a kiválóan működő nemzetpolitikai intézményrendszer, a nagyságrendileg megnövelt támogatások és rendszerszintű programok.”

Szilágyi Péter hangsúlyozta: a járványhelyzet idején is minden magyar számíthat a magyar kormányra. Hozzátette: a nemzetpolitikai programok nem álltak le, hanem az online térben valósulnak meg, és segítségükkel több százezer gyermeket és fiatalt értek el, olyanokat is, akiket korábban nem tudtak megszólítani.

A miniszteri biztos felidézte: a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács döntése értelmében 2021 a nemzeti újrakezdés éve, amely során számos nemzetpolitikai program új köntösben, új elemekkel felfrissítve fog folytatódni. Hozzátette: az év keretében tematikus hónapokat hirdettek, amelyek célja, hogy a nemzetpolitika egy-egy fontos területére irányítsák a figyelmet: január a sport, február a gyermekegészség, március pedig a közösségek hónapja lesz.

(MTI/vajma.info/Kárpátalja)