Felmérés: Akár hét párt is bejuthat a parlamentbe

2021. március 11., 15:57 , 1048. szám

Ha a közeljövőben tartanák az elnökválasztást Ukrajnában, a választók 22,5%-a szavazna Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő elnökre, akinek valamelyest nőtt az előnye potenciális vetélytársaival szemben februárhoz képest – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Rejting Szociológiai Csoport felmérését ismertetve.

Zelenszkij megszilárdította pozícióit

Az államfő közvetlen üldözője Petro Porosenko, az Európai Szolidaritás (JSZ) párt elnöke, aki a szavazatok 14,6%-át szerezné meg a biztos szavazók körében, akik eldöntötték már, hogy kire adják a voksukat. Jurij Bojko, az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) párt társelnöke 11,6%-kal áll a harmadik helyen, míg a negyedik Julija Timosenko, a Haza párt vezéregyénisége 11,3%-ra számíthatna.

A további sorrend: Ihor Szmesko (Erő és Becsület párt) – 8,0%, Volodimir Hrojszman volt kormányfő – 6,6%, Jevhen Murajev (Mieink) – 4,6%, Oleh Ljasko, a nevét viselő Radikális Párt első embere – 4,4%, Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke – 4,2%, Arszenyij Jacenyuk exkormányfő – 2,9%, Vitalij Klicsko kijevi polgármester – 1,7%, Oleh Tyahnyibok (Szabadság) – 1,5%, Kira Rudik (Hang) – 0,3%.

Megtorpant a „szolgák” mélyrepülése

Ami a pártokat illeti, a Nép Szolgája a szavazatok 19,5%-át kapná azon biztos szavazók körében, akik már tudják, hogy kire adják a voksukat. A kormánypártot üldöző hármasból a JSZ a voksok 14,7%-ára, az OPZZS a 14,3%-ára, a Haza a 12,3%-ára számíthat.

A parlamentbe jutási küszöböt jelentő 5% körüli támogatottságot mértek a közvélemény-kutatók az Erő és Becsület pártnak (5,3%), Hrojszman Ukrán Stratégiájának (5,3%), valamint Oleh Ljasko Radikális Pártjának (5,0%). A további sorrend: Mieink (4,0%), Hang (3,1%), Sarij Pártja (3,1%), A Jövőért (3,0%), Szabadság (2,8%), UDAR (2,7%), Népi Front (1,9%).

Hová tűnt az ellenzék?

Az Ukrajinszka Pravda azt olvassa ki a számokból, hogy a hivatalban lévő elnöknek sikerült megszilárdítania pozícióit vetélytársaival szemben, míg pártjának, a Nép Szolgájának lassult a zuhanása. Független elemzők – már amennyien maradtak még Ukrajnában – nem sietnek következtetéseket levonni az adatokból – nyilván megvárják, mit mér a többi közvélemény-kutató. Abban nemigen hisz senki, hogy az elnök a járvány és a gazdasági válság közepette képes lehet néhány százaléknál többet visszanyerni két évvel ezelőtti támogatottságából. Annál többen szeretnék tudni, vajon közrejátszott-e Zelenszkij támogatottságának alakulásában a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozata, amely bezárt hármat a négy legnézettebb ellenzéki tévécsatorna közül. Az ellenzék szerint egyértelmű az összefüggés a két jelenség között, bár alátámasztani állításukat egyelőre nincs mivel.

Feltűnő, hogy Viktor Medvedcsuk, a nemzeti oldal által démonizált „oroszpárti” ellenzéki vezető mostanság viszonylag ritkán szerepel a hírekben. A világhálón olvasható bejegyzésekben és kommentekben sokan felvetik, hogy az OPZZS nem küzd elég látványosan a politikusait ért támadások (értsd: az RNBO újabb szankciói) ellen. Általában az utcai tüntetéseket és az egyéb látványos akciókat hiányolják.

Nem jó az irány

Annyi bizonyos, már az ukránok 69%-a véli úgy, hogy összességében rossz irányba haladnak a dolgok Ukrajnában. Csupán a megkérdezettek 22%-a szerint halad az ország jó irányban, míg 9% nem tudott állást foglalni.

A jelenlegi irányvonalnak Nyugat-Ukrajna lakói között van a legtöbb támogatója (26%). Az ország központi régiójában 23% van ezen a véleményen, a déli megyékben arányuk 22%, míg a keletiekben csupán 13%. A támogatók a 18–29 évesek körében vannak a legtöbben (37%). A 30–39 évesek között arányuk 27%, a 40–49 éveseknél 17%, az 50–59 évesek korcsoportjában 20%, a 60 éven felülieknél 17%. Jelzésértékű, hogy a jelenlegi „kurzus” támogatói minden korcsoportban és minden régióban lényegesen kevesebben vannak, mint az ellenzők.

Ami a vélemények pártszimpátiák szerinti megoszlását illeti, egyedül a kormánypárt, a Nép Szolgája hívei gondolják többségükben (52%) úgy, hogy jó irányban haladnak a dolgok. A Hang kivételével (43%) valamennyi párt szavazói körében meghaladja a kétharmadot az elégedetlenek aránya.

Zelenszkij 2.0?

Érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet Olekszandr Sulha szociológus a zn.ua portálon megjelent cikkében. Az Ukrán Jövő Intézet nemrégiben végzett felmérésében egyebek mellett arról kérdezték a polgárokat, szerintük hogyan lehetne javítani a kormányzati teljesítményen. Kiderült, hogy a megkérdezettek 39%-a új arcokat, szakembereket szeretne látni a politikában, 35% pedig egy erőskezű vezető eljövetelére vár.

Sulha emlékeztet, hasonló hangulatok jellemezték a közvéleményt úgy 3-4 évvel ezelőtt, Porosenko hivatali idejének vége felé is. Volodimir Zelenszkij győzelmét sokan éppen az erre a társadalmi igényre adott válasznak tekintik. Akkor hát Zelenszkij kudarcára válaszképpen egy újabb Zelenszkij eljövetele várható? Sulha szerint igen, mert „semmiféle csalódás, be nem váltott ígéret és nyilvánvaló kudarc nem tudja egyelőre kiirtani az ukrán választókból a karizmatikus vagy legalábbis hagyományos uralom iránti vágyat. A felelősség az állampolgárok többségének véleménye szerint egyedül a hatalmat jellemző tulajdonság, s nem az övék is”.

(hk)