Az IMF megnevezte a következő hitelrészlet folyósításának feltételeit

2021. március 12., 09:29

Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitásának legfontosabb alapelve az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) és a korrupcióellenes intézmények függetlensége, ideértve Kijev és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti együttműködés folytatását – jelentette ki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF sajtóirodájának igazgatója, akit az Ukrinform idéz.

„A jegybankok függetlensége létfontosságú elv az IMF számára valamennyi országgal kapcsolatban. Az Ukrán Nemzeti Bank függetlensége az egyik összetevő, amelyet figyelmesen követünk” – mondta Rice.

Hangsúlyozta, hogy az IMF a központi bankok függetlenségének biztosítását „a makrogazdasági stabilitás, a befektetői bizalom, a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi rendszer védelmének kulcsaként tartja számon”.

Szerinte ezek az IMF Ukrajnára vonatkozó programjában meghatározott „fontos előfeltételek és követelmények”, amelyek továbbra is kétoldalú megbeszélések tárgyát képezik.

A korrespondent.net emlékeztet, az IMF téli ukrajnai felülvizsgálatát követően nőtt a feltételek száma, amelyekhez az IMF a következő hitelrészlet folyósítását köti.

Elemzők szerint Ukrajna idén aligha számíthat két hitelrészletre a Nemzetközi Valutaalaptól, legfeljebb egyre, s arra sem a közeljövőben.

(ukrinform.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)