Indulatok egy nacionalista emlékezete körül

2021. március 17., 17:37 , 1049. szám

Újabb „történelmi botrány” borzolta a kedélyeket Ukrajnában az elmúlt napokban. A nacionalisták nemzeti hősük, Roman Suhevics védelmére keltek Izraellel és Lengyelországgal szemben.

Az előzmények

Ternopil önkormányzata március 5-i ülésén határozott a városi stadion átnevezéséről. A létesítményt Roman Suhevicsről nevezték el. A névadást az Ukrán Nacionalisták Szervezete–Ukrán Felkelő Hadsereg (OUN–UPA) főparancsnoka meggyilkolásának évfordulójára időzítették. Szerhij Nadal polgármester a döntést indokolva a világhálón megjegyezte, az UPA főparancsnoka nemcsak mintaszerű parancsnok volt, hanem jó sportoló, élversenyző több sportágban is.

A városi önkormányzat határozata különösebben senkit nem lepett meg Ukrajnában, hiszen a testület egyik meghatározó ereje a nacionalista Szabadság párt.

Izrael nem hagyta annyiban

Ami a külföldet illeti, Európa úgy tett, mintha oda nem jutott volna el a névadás híre, vagy éppenséggel semmi közük nem lenne hozzá, Izrael azonban nem hagyta annyiban a dolgot.

Joel Lion, Izrael kijevi nagykövete Twitter-bejegyzésében közölte, országa elítéli a névadást.

„Határozottan elítéljük a Ternopili Városi Tanács döntését, mellyel a város stadionját Roman Suhevicsről, az SS Schutzmannschaft 201. (zászlóaljának – a szerk.) hírhedt hauptmanjáról (századosáról – a szerk.) nevezte el, és követeljük e határozat azonnali megsemmisítését” – írta a nagykövet.

A diplomata egy fotót is mellékelt a bejegyzéshez. Utóbb az ukrán sajtó kiderítette, hogy a képen látható, német egyenruhát viselő férfiak közül az első sorban balról a második Roman Suhevics.

Ki volt Suhevics?

Roman Suhevics a Nightingale SS-zászlóalj egyik parancsnokaként a náci hadsereggel vonult be a Szovjetunióba 1941-ben. A Lion nagykövet által is említett Schutzmannschaft 201. zászlóalja a német megszállók által főként rendőri feladatok ellátására létrehozott segédalakulat volt, amelyben Suhevics szintén teljesített szolgálatot a második világháború idején. Európában ennyi bőven elegendő volna, hogy valakiből ne válhasson nemzeti hős. Az UPA parancsnokának azonban azt is felróják, hogy érintett lehetett egy, a német megszállás idején Nyugat-Ukrajna területén elkövetett pogromban.

Eduard Dolinszkij, az Ukrán Zsidó Bizottság elnöke, alátámasztandó Lion tiltakozását, a közösségi médiában Joseph (Tommy) Lapidra, a Holokauszt Áldozatai és Hősei Izraeli Emlékhatósága (Yad Vashem) Tanácsának elnökére hivatkozott. Lapid még 2007-ben a következőket mondta a Yad Vashem weboldala szerint: „Egy szörnyű pogromban az ukrán légió Nightingale zászlóalja részt vett 4000 lvovi zsidó meggyilkolásában 1941. június 30. és július 3. között. A zászlóalj ukrán parancsnoka ekkor Roman Suhevics ukrán nacionalista volt. Azok az egységek, amelyeket ő irányított, állítólag az ukrán függetlenségért küzdve, nagyszabású gyilkosságot követtek el a háború alatt. Háborús bűnös volt.”

Lapid mindezt annak kapcsán mondta el, hogy Viktor Juscsenko akkori ukrán elnök korábban az Ukrajna Hőse kitüntetést adományozta Suhevicsnek.

Az OUN és Suhevics hívei tagadják a vádakat. Érvelésük szerint a második világháborút követő nürnbergi perben nem emeltek vádat az ukrán nacionalisták ellen. Olyan közvetlen bizonyítékról sem tudni, amely minden kétséget kizáróan alátámasztaná, hogy zsidók vére tapadt volna a későbbi UPA-vezér kezéhez.

Suhevics igazolása

Szerhij Nadal szinte azonnal reagált Lion bejegyzésére a közösségi médiában. Mint írta, az izraeli nagykövet a szovjet történetírás túszává vált. Bizonyára arra szeretett volna utalni, hogy a szovjet történetírók a KGB-vel együtt vizsgálták a Nightigale német társparancsnokának, Theodor Oberländernek a szerepét az 1941-es lembergi pogromban.

A ternopili polgármester ezzel szemben hosszasan bizonygatta, hogy az ukrán nacionalisták között is voltak zsidók, az UPA soraiban többen is harcoltak a náci és a kommunista rezsimek által elnyomott népek felszabadításáért. Megemlítette azt is, hogy 1942–43-ban az UPA parancsnokának családja rejtegette a szomszéd zsidó kislányt, maga Suhevics segített hamis okmányokat szerezni neki és elrejteni. A Gestapo adataira hivatkozva állította, hogy az OUN–UPA tagjai több esetben segítették zsidók menekülését. Végül George Washington amerikai elnökhöz és Menahem Begin volt izraeli miniszterelnökhöz hasonlította Suhevicset, mondván minden népnek vannak személyiségei, akik nélkül soha nem váltak volna szabaddá. Begin nélkül nem lett volna Izrael állam, Suhevics nélkül nem lett volna független Ukrajna – vont párhuzamot Nadal.

Megszólalt az ukrán külügy

Az ukrán Külügyminisztérium is reagált az izraeli nagykövet nyilatkozatára. Oleh Nikolenko külügyi szóvivő azt írta a Twitteren, hogy a nemzeti emlékezet megőrzése prioritást élvez Ukrajna állami politikájában. A vitáknak ezen a területen a történészek szintjén kell zajlania, a diplomatáknak a baráti viszony megszilárdításán, s a népek közötti barátságon, kölcsönös tiszteleten kell munkálkodniuk – írta kioktatóan.

És akkor következtek a lengyelek

Ám ezzel még távolról sem zárult le a történet. Érkezett a hír, hogy a lengyelországi Zamość városa a stadionátnevezés miatt megszakítja az együttműködést Ternopillal, többek között nem finanszírozzák azt az ukrán várossal megvalósítani tervezett, Ternopil és Zamość közös története című projektet, amelyre mintegy 68,7 ezer eurót (kb. 2,2 millió hrivnya) szándékoztak kiutalni.

„Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a ternopili tanács képviselői március 5-én a városi stadiont Roman Suhevicsről, az UPA vezetőjéről nevezték el, aki felelős a lengyel lakosság körében 1943–44-ben elkövetett bestiális gyilkosságokért” – idézi a zn.ua az Andrzej Wnuk, Zamość polgármestere által közzétett nyilatkozatot.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet is reagált a Ternopilban történtekre. Az intézet szerint Suhevics az UPA parancsnokaként felelős a Volhínia és Kelet-Kis-Lengyelország lengyel polgári lakosságát ért támadásokért.

„Roman Suhevics ukrajnai dicsőítése sérti az OUN-UPA ukrán nacionalistái lengyel, zsidó és ukrán áldozatainak emlékét. Ennek az ukrán nacionalisták által végrehajtott lengyelellenes etnikai tisztogatásnak népirtás jellege volt” – áll egyebek mellett az intézet félreérthetetlenül fogalmazó nyilatkozatában, amelyet a korrespondent.net idéz.

Néhány nappal később közölték, hogy Bartosz Cichotski, Lengyelország ukrajnai nagykövete lemondta ternopili látogatását.

Érdekes módon az ukrán külügy a lengyel tiltakozásokra nem reagált. Talán Kijevben méltányolták azt a varsói gesztust, hogy ezúttal elmaradt a kormányszintű tiltakozás.

Ha másként alakul…

A ternopili stadionátnevezés elleni külföldi tiltakozások elképesztő kommentár- és szidalomáradatot indítottak el a világhálón. Az izraeli és a lengyel nagykövet, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet és Zamość városa polgármesterestül egyaránt megkapta a magáét.

Mondhatnák, a fröcsögő nacionalista gyűlölet – sajnos – megszokott Ukrajnában. Újdonság viszont, hogy néhányan megpróbáltak Suhevics védelmére kelni. Így például Nadal polgármesterhez hasonlóan Andrij Illjenko, a nacionalista Szabadság párt politikusa is Menahem Begin és az UPA parancsnoka között vont párhuzamot.

„Roman Suhevics elesett a megszállókkal vívott csatában – idézi a nacionalista politikust a strana.ua. – Nem adatott megérnie álma megvalósulását: az ukrán állam létrejöttét. Ha másként alakul, minden bizonnyal a független Ukrajna miniszterelnökévé válhatott volna (Begin Izrael miniszterelnöke lett – a szerk.). Talán még Nobel-díjassá is” – utalt Illjenko arra, hogy Begin 1978-ban elnyerte a Nobel-békedíjat.             

(zzz)