Koronavírus: Az ország nem kéri az oltást?

2021. március 17., 19:00 , 1049. szám

Miután úgy három hete végre megérkezett Ukrajnába az első oltóanyag-szállítmány, a kormányban többen megkönnyebbülten sóhajthattak fel úgy érezvén, hogy túl vannak a legrosszabbon. Valójában a neheze csak most jön, mert a kb. 40 millió lakosú Ukrajnában nem sikerült beadni még azt a mindössze 500 ezer adag vakcinát sem, amelyet lapunk megjelenéséig az ország vezetésének sikerült előteremtenie.

Az ukrán lakosságról köztudott, hogy nem bízik az oltásokban. Erről meggyőződhettünk már a kornavírus-járványt mintegy felvezető, tavaly lezárult kanyarójárvány idején is. Emlékezhetünk rá, se könyörgés, se ösztönzés, se fenyegetés nem segített, pedig legalább két éven át Ukrajna szolgáltatta a legszörnyűbb megbetegedési mutatókat egész Európában.

Most, hogy megérkezett a Covid–19 elleni oltóanyag, ismét bebizonyosodni látszik, hogy polgártársaink jelentős része gyanakvó. Még a hazát a kelet-ukrajnai fronton védő katonáknak is csak egy töredéke kérte az oltást. A fegyveres erők illetékeseinek vasárnapi tájékoztatása szerint a hadsereg 1 615 katonája beteg jelenleg, a járvány kezdete óta 16 696-an estek át a betegségen, ötvenen meghaltak. Ennek ellenére a hét végéig csupán 6 296 fő kapta meg az oltás első adagját.

Azonban egy szavunk sem lehet a katonákra, ha egyszer az orvosok sem tolonganak az oltásért. Az Ukraijnszka Pravda jelentette, hogy a 3. Számú Csernyivcii Városi Kórházban egyetlen orvos sem kívánta beoltatni magát a Covid–19 ellen.

„Több olyan intézményünk van, amelyekkel ... tulajdonképpen nem folyik kommunikáció, és elég nehéz meghallani az egészségügyi szakemberek érveit, miért vannak az oltás »mellett« vagy »ellen« (inkább ellene). Például van a 3. számú városi kórházunk, ahol eddig egyetlen orvos sem nyilvánította ki az oltási szándékát, és van a 4. számú városi kórház, ahol három dolgozó (akarja beolttatni magát – UP)” – mondta el sajtótájékoztatóján Natalija Huszak, a Csernyivci Megyei Állami Adminisztráció helyettes vezetője.

A strana.ua egy neve elhallgatását kérő Kijev megyei ápolónőre hivatkozva azt írja, hogy a vezetőség nyomást gyakorol az egészségügyi dolgozókra. Elmondása szerint közölték velük, hogy amennyiben továbbra is a Covid-osztályon kívánnak dolgozni, s kapni az ezért járó pótlékot, akkor be kell oltatniuk magukat.

Ami a civileket illeti, a múlt szombati állapot szerint már mintegy 250 ezren iratkoztak fel oltásra, ám nekik még várniuk kell. Az Egészségügyi Minisztérium hivatalos adatai szerint vasárnapig csupán 53 155 fő kapta meg az oltást az országban, pedig 90 oltócsoport végzi a vakcinázást, amelyek egyenként akár 100 főt is beolthatnának naponta. Az oltás tényleges ütemére jellemző, hogy Kárpátalján vasárnap mindössze 30 főt oltottak be, és a listavezető Donyec-megyében is csupán 260-at.

Mihajlo Raduckij, a Legfelső Tanács nemzeti egészség, egészségügyi ellátási és egészségbiztosítási bizottságának elnöke az oltás alacsony ütemét az oltóbrigádok csekély száma mellett annak tudja be, hogy szerinte az orvosok nincsenek megfelelően motiválva. Elmondása szerint az ukrán Nemzeti Egészségügyi Szolgálat tarifája minden beadott első oltásért 25 hrivnya, a másodikért 65 hr (8 ezer hr-t fizetnek ki a brigád megalakulásának szakaszában). A pénz azonban nem közvetlenül az orvosokhoz, hanem a kórház számlájára kerül. A vezetőség dönti el azután, hogy mennyit és kinek fizet, ki érdemel prémiumot. Raduckij szerint riasztó információk érkeznek egyes régiókból – a brigádok orvosainak prémiumokat ígértek, de az emberek még mindig nem tudják, hogy megkapják-e ezt a pénzt. Úgy véli, a hatóságoknak közvetlenül a brigádok dolgozóit kellene anyagilag motiválniuk.

Viktor Ljasko, az egészségügyi miniszter helyettese, országos közegészségügyi főorvos talán az egyetlen az országban, aki szerint rendben halad az oltás. A tisztviselő az nv.ua-nak nyilatkozva alaptalanoknak nevezte azokat a sajtóhíreket, miszerint az orvosok tömegesen utasítanák el az oltást. Arra a felvetésre, hogy közvetlen felettese, Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter és Volodimir Zelenszkij elnök is elégedetlenül nyilatkozott az oltási kampány menetéről, Ljasko kifejtette, hogy az oltási kampány előrehaladtával az oltás üteme nőni fog, az ő és az illetékes hatóságok számára ebben a stádiumban fontosabb a logisztikai hibák, az „immunizálás utáni káros események” elkerülése, a biztonság.

Azoknak, akik azt mondják, hogy nincs bizodalmuk az Indiában az AstraZeneca licence alapján gyártott és CoviShield néven forgalomba hozott oltóanyagban, így inkább megvárnák a Pfizer-vakcina érkezését, amelyből szintén ígértek Ukrajnának egy kisebb mennyiséget, a közegészségügyi főorvos azt üzente, „nem kell semmire várni, mert nincs választási lehetőség. Ez világszerte alkalmazott gyakorlat: jön a termék, és a vezetők a szakértőkkel döntenek a termék leghatékonyabb felhasználásáról.”

Aztán hétfőn már-már a szó szoros értelmében beütött a mennykő. Jelentették, hogy Viktor Ljasko, aki a kételkedőket bátorítandó az elsők között, 13 nappal ezelőtt vette fel az oltást, elkapta a koronavírust. Ezek után nem hatott különösebben meggyőzően, amikor azt bizonygatta, hogy a CoviShield valójában az esetek 76%-ában már az első oltás után is megfelelő védettséget nyújt, de a védettség csupán 22 nappal az oltás beadása után alakul ki.

Az sem segíti éppenséggel az oltási folyamatot, hogy folyamatosan érkeznek a CoviShield európai „nagytestvérével”, az AstraZenecával kapcsolatos aggasztó hírek. A napokban több ország is leállította az oltóanyag használatát, miközben más országokban engedélyezték a beadását a 60 éven felülieknek is.

Ezek után nem csoda, ha Ukrajna a beoltottak arányát tekintve az utolsó Európában. Az Our World in Data portál hétvégi adatai szerint az európai kontinensen jelenleg Szerbia vezet, ahol 100 főre 30 beoltott jut, Máltán 27,2/100, Magyarországon 18/100, Dániában 14,4/100 ez a mutató. Ugyanakkor a lista végén kullogó Moldovában 100 főre mindössze 0,28 beoltott személy jut, Fehéroroszországban 0,22, míg Ukrajnában ennél is kevesebb – 0,12.

(zzz)