Ryan Lane: Bátorság

2021. március 23., 17:22 , 1049. szám

Ryan Lane arizonai származású informatikus, műfordító és zenész. A magyar kultúrát 2011-ben ismerte meg, amikor Flinn-ösztöndíjasként három hétre Magyarországra utazott. Ekkor vált fő érdeklődési körévé a magyarság, a magyar nyelv felfedezése és továbbörökítése, s ez a mai napig meghatározza írói és fordítói munkásságát. Jelenleg Budapesten él.

Ágnes Callard magyar származású filozófus a Chicagói Egyetemen egyszer azt mondta, hogy a bátorság érdemessé alakítja az életet. Egyetértek ezzel a nézettel, de kissé máshogyan fogalmaznám meg: a bátorság a sors megvalósításának a hajtóereje. Egy-egy bátor döntés közelebb visz a sorsodhoz, ugyanúgy egy gyáva döntés távolabb visz tőle.

A bátorság sok formában jelenhet meg, ahogy a gyávaság sok álruhát hordhat. Azért mégis vannak felismerhető jelek. A legkönnyebben felismerhető: jobban fogod érezni magad egy bátor döntés vagy tett után. Hogy mi tartalmazza ezt a jobb érzést, az változhat. Talán erősebb leszel vagy tisztább valamiben, vagy gyógyult, vagy hatásosabb, vagy egyszerűen a jó oldalon leszel valami erkölcsi kérdésben. A világ, amelyben élsz, érezhetően jobb lesz, mint az, amelyikben éltél a bátor döntés előtt. Akármennyire pusztító a helyzet, amiben találod magadat, mégis inkább választanád a bátor döntés utáni állapotot.

A gyávaság ennek az ellentéte. Egy gyáva döntés után gyengébb vagy, képtelen vagy bármire, magányosabb vagy depressziósabb, mint voltál a gyáva döntés előtt. Akár kicsiben, de poklot okoz egy gyáva döntés.

Ez a leírás a bátorságról és a gyávaságról független bármiféle erkölcsi kódextől vagy kifejezéstől. Bármilyen adott erkölcsi rendszernél mélyebb jelenség a bátorság, ezért minden korban és minden részében a világnak lehet találkozni a dinamikáikkal, a hatásukkal. 

Ebben van egy probléma. Ha a bátorság független bármi könnyen kifejezhető szabályrendszertől, akkor nem lehet bátor döntéseket kideríteni a szabályok felolvasásából vagy kikövetkeztetéseikből, vagy egyedül az utánzásából. Nem tudjuk kiszervezni a bátorság azonosítását, sem a megvalósítását semmilyen külső, könnyebb módszerre. Minden pillanatban, minden helyzetben az egész kontextust, az egész adott világot kell felfogni, és ennek alapján meghozni a bátor döntést.

Néha érteni fognak mások, sokszor pedig nem. De te tudni fogod, hogyan fogod érezni magad utána.