Totál szívás-e a Totál szívás?

2021. március 23., 09:50 , 1049. szám

Valószínűleg senki sem örülne annak, ha pont az ötvenedik születésnapján kapna egy hírt, miszerint előrehaladott tüdőrákja van. Tudjuk viszont, hogy ez simán megtörténhet, de annak azért jóval csekélyebb az eshetősége, hogy valaki egy ilyen hír hallatán metamfetamin előállításába és eladásába kezd, hogy az esetleges elhalálozása után is biztosítani tudja a családja jövőjét. Tegyük fel, hogy ilyenre már volt példa, de a sorozat készítői és ezen ajánló írója nagyon remélik, hogy az elkészült remekmű nem ad újabb tippeket a megtekintőknek.

A Totál szívás (eredeti angol címén Breaking Bad) Vince Gilligan által készített díjnyertes amerikai drámasorozat. A műsor az új-mexikói Albuquerque városában készült 2008–2013 között, és története is ott játszódik. A Breaking Bad számos kritikai elismerést kapott, különösen az írói és filmes munkákért, de a színészek teljesítményét is nagyra méltatták. A sorozat összesen tizenkettő Emmy-díjat nyert el. A sorozatot mint a valaha volt egyik legjobbat tartják számon, a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült mint a legnagyobb közönségarányt elért sorozat.

A sorozat címe egy déli (Egyesült Államok déli területe) szlengből jön, melynek jelentése: elszabadítani a poklot. A magyar cím egyrészt utal a szívásra mint a drogfogyasztás egyik formájára, másrészt átvitt értelemben arra, hogy Walter egyre nagyobb kalamajkákba keveredik, mióta rossz útra tért.

A Breaking Bad az Új-Mexikó állambeli Albuquerque városában és környékén játszódik 2008 és 2010 között. Főszereplője az operálhatatlan tüdőrákkal küzdő Walter White, aki a cselekmény során egy csetlő-botló, kissé szerencsétlen középiskolai kémiatanárból, aki csak a családja megélhetését akarja biztosítani, átalakul egy kegyetlen és erőszakos metamfetamin-készítővé és -kereskedővé. Eleinte csak kisebb adagokat készített egykori diákjával, az eszes, de léha Jesse Pinkmannel, majd amikor a különleges receptjüknek hála kék színű anyagjukért megindul a kereslet, annak minden gondjával együtt. Hogy identitása titokban maradjon, Walter a Heisenberg álnevet használja. Tetteivel veszélybe sodorja a saját és családja életét, miután a helyi terjesztők és a mexikói kartell érdekeit is veszélyezteti, ráadásul a sógora, Hank Schrader a drogelhárításnál dolgozik, aki eltökélte magát, hogy elfogja Heisenberget.

Az elkészült öt évad alatt nyomon követhetjük a főhős antihőssé való átvedlését, ahogy hátat fordít neki a családja, ahogyan ő is tette az erkölcsi normákkal. Társával folyamatosan konfliktusban vannak, rengeteg dologban nem értenek egyet. A helyzet egyre bonyolódik, és nagyobb méretet ölt. A kockázat folyamatosan nő, ahogy terjeszkednek Heisenbergék. A történések alatt Mexikóba is eljutnak, rengeteg emberrel ismerkednek meg, néhányukban társakra, de legtöbbjükben inkább konkurenciára vagy ellenségre akadnak.

A sorozat epizódjaiban rendkívül fontos szerepet kapnak a párbeszédek, amelyeknek köszönhetően néha eléggé hosszúnak és unalmasnak tűnik egy-egy dialógus, de mindegyiknek hatalmas szerepe van a szereplők közötti kapcsolatok alakulásában.

Vajon tényleg totál szívássá válik a főhős élete, vagy inkább az átélt és megtapasztalt élmények pozitív irányba segítik elő a tüdőrákos apukát? Lehet-e happy end egy olyan ember élete, aki mélyen beleveti magát az alvilági drogtermelési kis-, majd nagyiparosi életbe? Ha felkeltettem érdeklődésüket, nézzék meg, járjanak utána! De semmiféleképpen ne forduljon meg a fejükben követni a sorozatban látottakat!

Az IMDb-n a sorozat 9,5-es értékelést szerzett, amely az egyik legjobbra minősített sorozatként határozottan előkelő helyen áll a toplistákon, emellett 18+ besorolást kapott.

Jó szórakozást kívánok!

FS