Megbírságolják a maszkot nem viselőket

2021. március 24., 11:48

Megbírságolják a vörös övezetekben nyilvános helyen maszkot nem viselő megrögzött szabálysértőket, akik nem reagálnak a rendőrök észrevételeire – közölte Jaroszlav Trakalo, a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztályának helyettes vezetője az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva.

„A bűnüldöző szervek tevékenységének elsősorban megelőző és felvilágosító küldetése lesz. Természetesen a legfontosabb az emberek tájékoztatása, hogy miért rendkívül fontos a maszkviselés a saját biztonságuk, valamint mások egészségének és életének biztonsága szempontjából. Mindenkinek tisztában kell lennie saját felelősségével” – közölte a tisztviselő.

Arra a kérdésre, hogy további rendőri erőket is bevonnak-e a szabály betartásának ellenőrzésébe, Trakalo elmondta, hogy a járőrök folyamatosan jelen vannak az utcákon, figyelemmel kísérik a közrend betartását, és következésképpen figyelmeztetni fogják az maszkot nem viselő polgárokat.

Szabálysértés esetén, amikor a polgárok megtagadják a maszkviselést, helyszíni jegyzőkönyvet vesznek fel 170 hrivnya pénzbírság kiszabásáról, vagy – ha a jogsértést tömegközlekedési eszközön, esetleg közintézményben rögzítik – 17 ezer hrivnya bírság kiszabásáról.

Korábban a miniszteri kabinet rendeletben tette kötelezővé a járványhelyzet alakulása miatt vörössé nyilvánított övezetekben a maszkviselést közterületen. Közterületnek minősülnek többek között az utcák, utak, terek, parkok, játszóterek, strandok, temetők is.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)