Különleges videoüzenettel készült a színházi világnapra a beregszászi társulat

2021. március 27., 13:00 , 1051. szám

„Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak. Gyönyörű színházi kultúránk is addig fog élni, amíg mi, emberek a Földön vagyunk” – olvasható az idei színházi világnapi üzenetben, melyet az Oscar-díjas Helen Mirren fogalmazott.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta március 27-én tartják, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Minden évben más-más jeles színházi alkotót, szereplőt kérnek fel arra, hogy írja meg az adott év világnapi üzenetét. Ezt fordítják le világszerte, és teszik közzé a színházak.

Így tett a beregszászi teátrum is, ahol nemcsak a színészek és segédszínészek, hanem a színházi háttérszakmák dolgozói is megszólalnak videó formájában a közösségi hálóra feltöltött üzenetben.

– A cél az volt, hogy a színészek mellett szólaltassuk meg a színház azon munkatársait is, akik alapesetben nincsenek reflektorfényben, akik a háttérmunkát végzik egy-egy előadás bemutatásakor, s akiknek a munkája ugyancsak létfontosságú a színház életében. Az alapötlet Fornosi D. Júlia színésznőtől származik, a munkafolyamatot is ő dolgozta ki és vezette végig – avatott be a részletekbe Sin Edina, a színház jótékonysági alapítványának igazgatója, a kezdeményezés szervezője. Majd hozzátette: a közeljövőben több hasonló megmozdulással és videóval készülnek, így ad hírt magáról a társulat a közönség felé a korlátozó intézkedések miatti kényszerszünet idején. Érdemes lesz őket követni az online térben is!

A videó, melynek létrehozásában szakmai közreműködőként a TV21 Ungvár munkatársai segédkeztek, itt tekinthető meg:

A teljes világnapi üzenet pedig itt olvasható.

Nadine