Megéri új autót venni?

Autóvásárlás előtt

2021. március 27., 17:20 , 1050. szám

Nem is olyan régen, kb. tíz évvel ezelőtt még 40 ezer hrivnyából vásárolhattunk egy új 1500-as „kocka” Ladát, s a nyugati autók árai sem voltak ennyire elszállva. Mostanra egy jobban felszerelt gépjármű ára 500–700 ezer hrivnya között mozog országunkban. Nem csoda tehát, ha az egyszeri polgár jobbára a használt, külföldről behozott vagy az itthon leharcolt példányok közül válogat. De miért ilyen drága egy új autó? A világ fejlődik, az autógyártás is egyre gyorsabb és költséghatékonyabb, jó lenne, ha mindez az árakon is látszana.

Tény, hogy a hrivnya az elmúlt évtizedben rengeteget inflálódott, s mindez meglátszik az új gépjárművek árán is. Emellett azonban figyelembe kell vennünk azt is, hogy a gyártók velünk fizettetik meg fejlesztéseiket is. Magyarán, egy elektromos vagy hibrid autó fejlesztési költségét ráterhelik az „egyszerű”, belső égésű motorral ellátott autók árára. Ezenfelül az új autókat – részben politikai nyomásgyakorlás miatt – el kell lássák biztonságtechnikai és emissziócsökkentő fejlesztésekkel, melyek eurómilliárdokba kerülnek. A biztonságtechnikai felszerelések közé tartozik például a sávtartó asszisztens vagy távolságtartó tempomat, melyeket ritkán használunk, sőt a sávtartó asszisztensre sokan az autópályán is panaszkodnak. De biztonságunkat szolgálják a légzsákok, a kipörgésgátló s megannyi elektronika, melyeknek köszönhetően valóban kevesebb ember hal meg az utakon, azonban ezek árát szintén nekünk kell megfizetnünk. A kutatásfejlesztés az autó árának majd’ 20%-át teszi ki, a felhasznált nyersanyag és a gyártás pedig a 60%-át. A kisebb modelleken kereshető haszon eközben alig 4-6% körül mozog, éppen ezért – a szűkös profit és a magas költségek miatt – mozdul a piac a nagyobb és komplikáltabb modellek felé. Ma a legolcsóbb új autók 200 ezer hrivnyától indulnak, egy Renault Dustert 400 ezer hrivnya körül vehetünk, míg a rendőrség által is használt Mitsubishi Outlander PHEV ára több mint 1 400 000 hrivnya. Ennek tudatában vizsgáljuk meg néhány új autó paramétereit.

Mindenképpen érdemes körülnéznünk a Ladák háza táján, hiszen a közelmúltban lényegesen megújult a márka, lévén, hogy a Renault–Nissan konszern gyámkodik felette.  Az új Ladák már nem emlékeztetnek a régi „kocka” Zsigulikra. Ladáék 200 ezer hrivnyáért ajánlják a legolcsóbb új autójukat, a Grantát, mely a jól ismert Kalina platformjára épül. Mit kapunk ezért a pénzért? Kurblis ablakokat, kopogó műanyagokat, búgó váltót. Azonban nézhetjük más szemszögből is ezt az autót: kiemelkedő hasmagasság, alacsony fogyasztás, olcsó alkatrészek. Mindent összevetve, aki prémiumérzetet akar, az nyúljon mélyen a zsebébe, aki viszont egy olcsó közlekedőedényre vágyik, az nyugodtan választhatja a Lada modelljeit, melyek közül a Vesta már igazán európai minőség, igaz, az ára is 400 ezer hrivnya körül mozog.

Mára szinte minden márka gyárt olcsó, kis autókat, illetve drágább, alaposan felszerelt luxus gépjárműveket. Ezért ha mindenképpen új autót szeretnénk, érdemes megfontolni a következőket: ha gyakran (havonta legalább 3-4 alkalommal) indulunk hosszabb (50-60 km-es) utakra, akkor érdemes dízel­autót választanunk, ha viszont városban közlekedünk többet, rövid (2-5 km-es) távokon, akkor inkább benzines vagy elektromos autókban gondolkozzunk. Nézzük meg, hogy ugyanazért az összegért mit kínálnak a gyártók. Érdemes annak is utánanézni, hogy milyen szervizháttérrel rendelkezik a kiválasztott márka hazánkban, s egyáltalán milyen árakon lehet alkatrészeket kapni a gépjárműhöz.

Fekete Jánost, a beregszászi West szerviz szerelőjét az új autókról kérdeztem. A szakember szerint mindenképpen érdemes még ilyen magas árak mellett is új autót venniük azoknak, akik hosszú távra terveznek. Az új autó ugyanis 5-10 évig szinte költségmentes, hiszen a legtöbb gyártó komoly garanciákat vállal. Fekete János szerint nem igazán van panasz az új gépjárművekre, az értékvesztéssel viszont számolnunk kell. 2-3 év alatt egyes autók újkori értékükből akár több százezer hrivnyát veszíthetnek. Ár-érték arányban a koreai autók jelenleg a legjobbak az autószerelő szakember szerint. 

            T. J.