Megoldások a varasodás megelőzésére

Az almaültetvény biológiai növényvédelme XVIII.

2021. március 27., 09:43 , 1050. szám

Ne engedjük, hogy a varasodás megtámadja a lombot, mert később nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést. Különösen nehéz a fertőzést megállítani, ha főként kontakt vagy biológiai eredetű készítményeket használhatunk.

Agrotechnikai és mechanikai védekezés a varasodás ellen.

Korábbi cikkünkben (lásd a Kárpátalja 1048. számát!) részletesen taglaltuk a leghatékonyabb agrotechnológiai megoldást a varasodás visszaszorítására, ami nem más, mint a karbamidos permetezés. Ezúttal a további lehetőségekről ejtünk néhány szót.

Az agrotechnológiai műveletek – amilyen például a táp­anyag-utánpótlás, a mikroelemek pótlása, a gyomszabályozás, az öntözés, a metszés és a koronaalakítás – mind-mind befolyásolják a varasodás elleni küzdelmünket. A biológiai ültetvényekben mindig a megelőző jellegű védelmet célozzuk meg, mindig egy lépéssel a kórokozók előtt kell járnunk.

Tápanyag-utánpótlás. Kerüljük a túlzott mennyiségű nitrogén hatóanyag kijuttatását, ha lehet, csak előzetes talajvizsgálat után pótoljuk a hiányzó tápelemeket. Sokszor találkozom olyan ültetvénnyel, ahol lényegében csak nitrogén hatóanyagot pótolnak, mely esetben a „legyőzhetetlen” varasodás számos súlyos következményével kell szembenézniük. Biotermesztésben a tápanyagokat ugyanúgy pótolni szükséges, viszont sokkal jobban kell figyelnünk a tápelemek arányaira. A túlzott mennyiségű nitrogén gyors hajtásnövekedést, hatalmas leveleket és ezáltal gyenge növényi részeket fog eredményezni. Így gyümölcsfánk hiába ellenálló a varasodással szemben, menthetetlenül megfertőződik, és csak mélyen a zsebünkbe nyúlva fogjuk tudni kezelni az ültetvényünket.

Mikroelemek pótlása. Ugyancsak fontos mozzanata a bioültetvényben végzett munkának. Mivel a legtöbb mikroelem a növények számára afféle „immunerősítő”, így hiányuk esetén jóval erőteljesebb lehet a varasodás okozta fertőzés. Figyeljük gyümölcsfáinkat, mivel megmutatják, milyen mikroelemből szenvednek hiányt! Tehát nem maradhat el a mikroelemek megengedett pótlása.

Gyomszabályozás. A gyomok nemcsak „szúrják” a gazda szemét, és elszívják az értékes tápanyagokat a kultúrnövények elől, hanem a kórokozók és a kártevők melegágyát képezik. A varasodás számára a legelső szempont a nedves, párás klíma, a hőmérséklet csak másodlagos tényező. Egy erősen elfüvesedett ültetvény esetében a fák alatt olyan párás mikroklíma alakul ki, amelyben igencsak gyorsan tud szaporodni a varasodás, s ha szelesre fordul az idő, máris fertőzött fákkal találhatja szembe magát a termelő, mivel a gyomokról a fák leveleire juthatnak a fertőző spórák. Minden esetben oda kell figyelni a gyomszabályozásra! Csak engedélyezett gyomirtókat használjunk a biotermesztésben, vagy alkalmazzunk mechanikai módszereket (kaszálás, talajmarózás). Az ültetvényben a gyomok magassága nem haladhatja meg a 10-12 cm-t, ellenkező esetben jóval tovább tart a talaj felszáradása, s így máris ideális körülmények teremtődnek a fertőzéshez.

Öntözés. Az ültetvény öntözése során is törekednünk kell a talaj és a levelek gyors felszáradására, mivel a nedves felületeken jóval erőteljesebb a fertőzés. Az ültetvényünket úgy locsoljuk, hogy a talajról felverődő víz lehetőleg ne kerüljön az almafára. Emellett az indokolatlanul bőséges öntözés elősegíti a hajtások gyors növekedését, ami szintén nem szerencsés.

Metszés, koronaalakítás. Az almafa esetében a helyes koronaforma kialakítása és fenntartása igen fontos feladat. A nem megfelelő koronaalakítás sok vízhajtáshoz, gyors növekedéshez vezethet, ezáltal gyenge ágak jönnek létre, melyek nem tudnak ellenállni a varasodásnak. Az ilyen ágrészeket lehetetlen megtisztítani a tünetek megjelenése után, még a kémiai növényvédő szerek sem hatásosak. Tehát igyekezzünk a megfelelő alanyhoz megfelelő koronaformát és metszést alkalmazni.

Biotermesztésben a varasodás ellen a jól bevált termelői szakértelmet és előrelátást kell alkalmaznunk ahhoz, hogy sikeres ültetvényünk legyen, s ezáltal vegyszermentes gyümölcsöt állíthassunk elő.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza