WandaVízió, avagy a Marvel betör a sorozatiparba?

Sorozatajánló

2021. március 28., 13:18 , 1050. szám

A Marvel Filmes Univerzumának (MFU) szuperhősfilm-áradatát senkinek sem kell bemutatni, hiszen a 2008-as Vasember című film bemutatása óta csak úgy ontották az egymáshoz kapcsolódó alkotásokat. Így történt ez egészen 2020-ig, ugyanis a tavalyi év folyamán nem készült újabb film, amely az MFU negyedik fázisát kívánta volna felkonferálni a népes rajongótábor számára. Talán a koronavírus-járvány is közrejátszott, hogy filmek helyett inkább sorozatkészítésbe kezdjen a Disney tulajdonában lévő stúdióegyüttes, vagy szándékosan az volt a terv, hogy a mozik után a tévés bizniszt is uralni szeretnék.

A cím megtévesztő. Már készültek Marvel-sorozatok. Több is. Szám szerint 10 + 1. Miért nem 11? Az a +1 sorozat nem más, mint a címben is szereplő WandaVízió, amely eltér a korábbi Marvel-sorozatoktól (A S.H.I.E.L.D. ügynökei, Carter ügynök, Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Vasököl, The Defenders, A megtorló, Inhumans, Runaways).

A korábban leforgatásra és levetítésre került tíz sorozat cselekményei nem kapcsolódnak túlzottan az MFU úgynevezett fő cselekményszálához. Talán némelyikben van néhány utalás, néhány olyan háttér-információ, ami érdekes lehet a nem túl elszánt Marvel-fanok számára is, de akik nem nézték még ezeket a sorozatokat, azok is tökéletesen meg tudják érteni a központi történéseket. Ellentétben a WandaVízióval, amely az MFU negyedik fázisát indítja be (eredetileg A Sólyom és A tél katonája című sorozaté lett volna a megtiszteltetés, de tudjuk, hogyan alakult a 2020-as év).

Továbbá a tíz korábbi sorozatban nem jellemző az úgynevezett ikonikusabban nagyobb és/vagy talán erősebbnek is mondható bosszúállóskodó vagy a velük egy erőszintet képviselő repkedő, ugráló, varázsolni is képes, menőbb szuperhősök megjelenése. Még egy-egy pillanatnyi villanás vagy néhány szó erejéig sem, ellenben a címben szereplő sorozattal, amelyben igazi nagyágyúk állnak a középpontban. Nem nehéz kitalálni, hogy Wanda Maximoff és Vízió a sorozat főhősei.

Vízió? Mégis hogyan? Aki esetleg még nem látta a Bosszúállók: Végtelen háború című filmtörténelmi alkotást, az nagy valószínűséggel nem is olvasná el ezt az ajánlót, így senkinek sem kell bemutatni azt a tényt, hogy az ezen bekezdés első szavában megtestesülő, elmekővel a homlokában ide-oda repkedő mindenki kedvenc androidja, sajnos, nem éli túl a Thanosszal való találkozást. Akkor mégis hogyan szerepelhet ebben a sorozatban? Időutazás? Vagy valami egyéb turpisság van a háttérben?

Műfaját tekintve a sorozat egy szituációs komédia? Vagy akció? Vagy dráma? Az első rész mintha az lenne? Miért fekete-fehér? Miért nem emlékeznek bizonyos dolgokra a főszereplők? Mégis mi történik itt? Ez meg mi? Az meg mi? Hogy mi? Ez most komoly? – ilyen és ezekhez hasonló kérdések fogalmazódtak meg bennem, valamint az ezen meghökkenéseket kísérő változatos, de mindig legalább huszonhat különböző arcizom használatát igénybe vevő mimikát éreztem a fejemen az első rész(ek) megtekintése során és után.

Mindenki megnyugodhat: a végére valamelyest tisztázódnak a dolgok, és bár elég sok kérdésre választ kaphatunk a kilencrészes sorozatból, számtalan elmélet és lehetőség marad nyitva előttünk.

Aki teheti, tekintse meg. Marvel-fanoknak kötelező! Sajnos, magyar szinkronnal még nem elérhető.

Az IMDb-n a minisorozat 8,2-es értékelést szerzett.

Jó szórakozást kívánok!

FS