Húsvétvárás a Salánki Görögkatolikus Egyházközségben

2021. április 2., 18:34

A Salánki Görögkatolikus Egyházközség kézművescsoportja a feltámadás ünnepéhez közeledve a hagyományőrzés és jótékonyság jegyében kínált programlehetőségeket a helyiek számára.

A kézművescsoport tagjai mézeskalácstésztából háromdimenziós és tojás formájú ütőfás hímeseket is készítettek, melyeket mindkét technika esetében hagyományos salánki tojásíró mintákkal díszítettek. A kézművescsoport vezetője, Csirpák Viktória az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ keretein belül működő Horváth Anna Görögkatolikus Kézműves Műhelyben két alkalommal a beregszászi kézműveskedni vágyóknak is tartott az ünnepre hangolódó foglalkozást, melyek keretében vajbáránykát, ütőfás és írókás mézeskalácstojásokat, illetve valódi hímeseket is készítettek a Kárpátalján leggyakoribb tojáshímző technikákkal.

Mivel az egyházközség hittanosaival idén nem kerülhetett sor közös tojásfestésre, ezért a templomudvaron állítottak barkából készített bokrot, melyre a gyerekek felakaszthatták az általuk készített hímeseket.

A jótékonyság jegyében a salánki asszonyok 15 kg házi laska- és eperlevél tésztát készítettek a Szolyvai Gyermekotthon részére.

A salánki ravatalozó építésének támogatására vásárra és aukcióra került sor. Itt tíz helyi kézműves termékét, köztük hímzett pászkakosár-terítőket, házi áldásokat, dísztárgyakat, salánki hímes tojásokat és hímzett „köntösbe” öltöztetett minőségi vörösborokat bocsátottak árverésre. A vásáron és az árverésen összesen 16 000 hrivnya gyűlt össze.

Az egyházközség mindezeken kívül pászkakosár-terítőhöz és szentelésre szánt bor üvegének díszítéséhez biztosított alapanyagot.

A programok megvalósulását a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Espán Rita