Már a középdöntőben a beregszászi színház előadása a GRA színházi versenyfesztiválon

2021. április 2., 11:52 , 1052. szám

A nemrégiben bemutatott Ez a gyerek! című előadásával vesz részt idén a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház az összukrajnai GRA – Great Real Art színházi seregszemlén.

A GRA-fesztivált 2018-ban hívták életre azzal a céllal, hogy országos szinten évente felmérjék a színházi eredményeket, feltérképezzék a színházi életet és folyamatokat, teret biztosítsanak a legkiemelkedőbb alkotások bemutatásának, ezzel ösztönözve a fejlődést ebben a szférában. A rendezvényt az Ukrán Nemzeti Színházi Szövetség alapította, a megvalósítását többek között a kulturális minisztérium támogatja.

A beregszásziak korábban már bizonyítottak ezen a fesztiválon, hiszen a Remete és Hatujjú című „álomjátékot” 2018-ban a legjobbak közé válogatták. Ennek eredményeképpen akkor az előadás meghívást kapott a gálaprogramba is, s a darabot magyar nyelven, ukrán felirattal a kijevi Teatr na Lipkah (Театр на Липках) színpadán mutatták be nagy sikerrel.

Az országos versenyre idén összesen 89 nevezés érkezett különböző hivatásos ukrajnai színházaktól. A versenyfesztivál kétfordulós, az első válogató eredményeit a színházi világnapon, március 27-én tették közzé. Ennek értelmében a második fordulóba harminc előadás jutott tovább, köztük – mindannyiunk örömére – a beregszászi magyar teátrum társadalmi szatírája is a nagyszínpadi előadás kategóriában, amely mellett kamaradarab, gyermekelőadás, musical, kísérleti színházi, valamint koreografikus előadás kategóriájában értékelik a produkciókat.

– A második válogató a következő hónapokban zajlik majd. Az előválogató során a szakmai zsűri tagjai videofelvételeken láthatták az előadásokat. A következő rosta folyamán azonban élőben is megtekintik a továbbjutott darabokat, így hamarosan Beregszászba várják az ítészeket. A végeredményt július közepéig kihirdetik – árulta el Oleh Melnyicsuk, az Ez a gyerek! és több beregszászi előadás rendezője, aki a mostani darabot Joel Pommerat, kortárs francia szerző azonos című műve nyomán vitte színre. A szülő-gyerek közötti kapcsolatok sokszínűségét, a magunkkal hozott benyomások – terhek és örömök – eredetét kutató előadás számos olyan pillanatot mutat fel, amelyekben tetten érhető, ahogyan a „gyerekkori sérülés-bőröndjeinket, csalódás-táskáinkat vagy gyűlölet-dobozainkat cipeljük tovább a későbbi kapcsolatainkba”.

Az előadás díszletét Orosz Ibolya, a jelmezeket Kopinec György tervezte, míg a szöveg magyar fordítása Rideg Zsófia munkája. A több történetből álló darab szerepeit Orosz Melinda, Orosz Ibolya, Ferenci Attila, Sőtér István, Vass Magdolna, Fornosi D. Júlia, Kacsur András, Gál Natália, Kacsur Andrea, Szabó Imre, Mónus Dóra és Szilvási Szilárd alakítja.

A színházi világot is érzékenyen érintő karanténrendeletek miatt a 2020 októberében tartott premiert és az azt követő előadásokat eddig csak kevesen láthatták, ám amint erre lehetőség nyílik, ismét műsorra tűzik.

Sin Edina