A kiábrándult királylány

Sorozatajánló

2021. április 3., 16:09 , 1051. szám

Ismét egy „mesével” jelentkezünk. A kiábrándult királylány (eredeti címén: Disenchantment (kiábrándulás) – a szerk.) 2018-ban indult amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, melynek középpontjában egy kiábrándult királylány, Tiabeanie (Bean) hercegnő/királylány áll. Mégis ki gondolta volna? Műfaját tekintve animált szitkom, mely nyakon van öntve egy nagy adag feketehumorral, amiről tudjuk, hogy olyan, mint a láb... Nem mellékes megjegyezni azt sem, hogy a sorozatot a Simpson család és a Futurama alkotói hozták el a világ számára. Akik magukra ismernek, mint az előbb említett két sorozat rajongói, azoknak fölösleges tovább olvasni ezen ajánlót. Sipirc nézni!

Egy hercegnő, egy manó és egy démon bemegy a bárba – így akár egy vicc is kezdődhetne, de ez az e heti ajánlóban kínált sorozatunk első részének a címe.

A Csodaföldön játszódó „mese” képi világa rendkívül jellegzetes, és mivel animációról van szó, változatos színvilággal rendelkezik. A karakterek eredettörténetei kiválóan sikerültek, párbeszédeik egyszerre fennköltek és földhözragadtak. Barátság, hazugság, hatalomvágy, néha könnyen, néha nehezebben érthető poénok szegélyezik a három barát (vagy inkább társ, vagy nevezze mindenki annak, aminek akarja) kalandjait. Főhőseink epizódról epizódra fejlődnek. Többet látnak és tapasztalnak meg az életből, több fájdalmat élnek át, és szorosabb kapcsolatba kerülnek egymással.

Mesesorozatunk kiábrándult királylánya sorsát könnyen átérezheti a néző: királyi családban született, édesanyja gyermekkorában meghalt, édesapja (Zog király) újra megnősült, de egy eléggé hidegvérű szörnyeteget sikerült választania, és hogy lánya számára ellensúlyozza édesanyja halálát, kissé elnézően neveli Beant. Egy darabig. De egyszer mindenkinek bekötik a fejét. A királyság erejének stabilizálása érdekében érdekházasságba szeretné belekényszeríteni az alkoholproblémákkal küzdő, csöppet sem hercegnő stílusú leányát.

A kiábrándultság egyéb karakterek életében is tapasztalható. Luci (Lucifer) egy démon, aki pokolian jó a bosszantásban, rendkívül intelligens, cinikus, és a felszínen töltött idő alatt némi emberség is társul hozzá, de hozza a jellegzetes vállon ülő kisördög formát. Feladatként azt kapja, hogy behálózza királynőnk amúgy sem nehezen manipulálható elméjét. Sikerül vajon eme küldetés? Vagy inkább a macskaszerű démont szedi rá a királylány a különböző negatív erkölccsel rendelkező tettek végrehajtására? Majd kiderül.

Mivel már adott két főszereplő, illik hozzádobni egy harmadikat is. Elfo egy manó, akinek már elege van a mindig éneklő, táncoló, vidám, édességkészítő létből, amelyben eddigi életét töltötte. Le akar lépni, ami nem szokás hazájában. Ő lesz a második manó, aki lelép, mert szeretné megtapasztalni az élet sötét oldalát is. Rendkívül naiv természete miatt tökéletesen kiegészíti a már két főből álló díszes társaságot. Néha kissé gyerekesen viselkedik. Bean iránt érzett viszonzatlan szerelme gyakran kínos, komikus, de inkább tragikomikus helyzetbe hozza.

A három évad során rengeteg, izgalmasabbnál izgalmasabb és hihetetlenebb kalandban lesz részük a szereplőknek. Többféle városban, királyságban és környéken is megfordulnak, de néhányuk útja a poklon vagy épp a mennyen át vezet. Útjuk során különleges vagy épp túl átlagos lények segítik vagy hátráltatják céljuk elérését.

Bár mese, megtekintése inkább felnőtteknek ajánlott, de a kellő bölcsességgel rendelkező fiatalabb korosztály is belekukkanthat.

Az eddig elkészült harminc darab harminc perc hosszúsággal rendelkező epizódok megtalálhatók a Netflixen.

Az IMDb-n a sorozat 7,2-es értékelést szerzett.

Jó szórakozást kívánok!             

FS