Koronavírus: Még nem vagyunk túl a nehezén

2021. április 14., 18:47 , 1053. szám

Még nem vagyunk túl a koronavírus-járvány harmadik hullámán. Két nyugat-ukrajnai megye, köztük Kárpátalja a napokban kikerült a vörös besorolású régiók közül. Most az ország keleti részén tombol a vírus.

Kelet felé tart a járvány

Ukrajnában az elmúlt héten több mint 100 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak. A Covid–19 okozta szövődményekbe 2 681-en haltak bele. Közben 63 667-en meggyógyultak.

Kijevet és az ország 11 megyéjét a vörös övezetbe sorolták a fertőzöttség szintje és a kórházban ápolt betegek száma alapján. További 10 megye narancssárga besorolású.

Korábban a kormányzat felvetette az országos zárlat elrendelésének lehetőségét, amennyiben a megyék 50–70%-a vörös besorolású lesz. Nyilvánvaló azonban, hogy a hatóságoknak nem fűlik a foguk ehhez a radikális lépéshez. A fő érv: a jelenlegi adaptív, avagy „színes” karantén bevált, alkalmas a járvány megfékezésére, miközben a teljes zárlat negatívan hatna a gazdaság teljesítményére.

Kijevben a helyzet változatlanul súlyos, máris az április 16-ig meghirdetett szigorított karantén esetleges meghosszabbítását mérlegelik. A fővárosban a tömegközlekedést csak speciális engedély birtokában vehetik igénybe a lakosok. Ahogyan az Ukrajnában lenni szokott, pillanatokon belül botrány kerekedett abból, hogy állítólag jogosulatlan személyek is hozzájutottak ilyen engedélyekhez. A kevésbé bennfentesek járhattak gyalog, vagy utazhattak a méregdrága taxin. A Monopóliumellenes Állami Bizottság vizsgálatot indított a viteldíjat emelő taxisok ellen, de azok visszavágtak, mondván, ennyinek kellene lennie (az eddigi 3-4-szeresének) a viteldíjnak „békeidőben” is, tehát amikor nem korlátozzák a tömegközlekedést, hiszen a járvány miatt csökkent az utasok száma, így a bevételük is kevesebb.

A statisztikákból ítélve a járvány keletnek tart. Talán Harkivban mennek a legrosszabbul a dolgok, ahol Kijevhez hasonlóan korlátozni kellett a tömegközlekedést.

Makszim Sztepanov igyekezett felvillantani a fényt az alagút végén. Az egészségügyi miniszter kedden azt mondta, elértük a harmadik hullám csúcspontját. Szerinte a helyzet stabilizálódik, csökken a kórházi ellátásra szoruló betegek száma.

Kárpátalja immár sárga

Ezenközben Kárpátalját a vörös övezetből a lényegesen enyhébb korlátozó intézkedésekkel járó sárgába sorolták át. Egyébként az országban jelenleg mindössze három régió sárga besorolású: Kárpátalja mellett Ivano-Frankivszk és Herszon megye.

Hétfőtől újraindult a tanítás az általános és a középiskolás diákok számára is, és vasárnaptól ismét közlekednek a távolsági vonatok. Újra kinyithattak az üzletek, a nem élelmiszert árusító piacok és a vendéglátóhelyek.

Anatolij Poloszkov megyei kormányzó hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy szükség esetén, a járványhelyzet függvényében, egyes kistérségekben pótlólagos korlátozó intézkedéseket vezethetnek be azokon felül, amelyeket a sárga övezetek számára írnak elő a rendeletek. Elmondása szerint az illetékes Műszaki és Környezeti Biztonsági és Vészhelyzeti Megyei Állami Bizottság legutóbbi ülésének jegyzőkönyve öt olyan közösséget sorol fel, amelyekben további korlátozó intézkedések bevezetésére és a járványhelyzet fokozott ellenőrzésére van szükség: ezek a Nagybereznai, Ökörmezői, Nagybégányi, Fenyvesvölgyi (Sztavne) és Turjaremetei kistérségek. Poloszkov ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen pótlólagos korlátozó intézkedésekről van szó. Viszont mindenkit az érvényben lévő rendelkezések betartására kért, mondván, ellenkező esetben könnyű visszakerülni a vörös övezetbe.

A régióban a hétfői jelentés szerint 62 PCR-teszttel megerősített új fertőzést regisztráltak, és heten haltak bele a Covid–19 okozta szövődményekbe. Az elmúlt napokban a koronavírusos betegek ellátására fenntartott kórházi ágyak kihasználtsága 46%-ra csökkent. A beoltottak száma a 11 ezerhez közelít a megyében.

Még idén átoltanák az emberek többségét

Továbbra is akadozik a lakosság oltása. Az elmúlt hét folyamán 85 226-an kapták meg a vakcina első adagját. Könnyű utánaszámolni, hogy ebben az ütemben kb. két hónapra lenne szükség egymillió ember vakcinázásához, a mintegy negyvenmilliós Ukrajna átoltásához pedig évekre.

A kormányzat eközben az új oltási terv kidolgozásán ügyködik, melynek célja a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács rendeletével összhangban a lakosok többségének átoltása 2021 végéig.

„A többséget a felnőtt lakosság 70 százalékaként határozták meg. Vagyis nekem mint közegészségügyi főorvosnak 2021-ben mintegy 47 millió injekció beadását kell megszerveznem a 18 éven felüli embereknek” – közölte Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos egy televíziós műsorban.

Addig is, amíg a kormányzati intézkedések több beadott oltásban manifesztálódnak, el kell fogadnunk, hogy lapzártánkig még mindig nem fogyott el az a félmillió adag indiai gyártmányú CoviShield-vakcina, amely február közepén érkezett Ukrajnába. Az Egészségügyi Minisztérium weboldala szerint hétfőig mintegy 378 ezer fő kapta meg az oltás első dózisát, a másodikat öten. E hét elején kezdték meg a múlt szombaton érkezett 200 ezer adag kínai CoronaVac-oltóanyag kiszállítását a régiókba – többek között Kárpátaljára is –, további vakcinaszállítmányokról ugyanakkor egyelőre semmit sem hallani.         

(hk)