Nem védik meg az „elnyomott” székelyföldi románokat

2021. április 14., 10:32 , 1053. szám

A román képviselőház házbizottsága április 6-án elutasította a román alsóház emberi jogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottságának azt a javaslatát, hogy létesüljön albizottság, amely a székelyföldi románok helyzetével foglalkozik.

A kérést a magyar jelképek és anyanyelvhasználat ellen folyamatosan pereskedő Dan Tanasa szélsőségesen nacionalista politikus terjesztette elő, aki az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nevű rendszerkritikus párt képviselője.

A képviselőházi szakbizottság által beterjesztett kérésben azzal érveltek, hogy a Hargita, Kovászna és Maros megyékben számbelileg kisebbségben élő románok évek óta kérik a központi román hatóságokat, foglalkozzanak behatóan problémáikkal, hogy megőrizhessék nemzeti identitásukat, kultúrájukat és hagyományaikat.

Az érvelés szerint a román diszkriminációellenes tanácsnak az elmúlt években született többtucatnyi döntése is azt mutatja, hogy a három megye románsága „rendszerszintű hátrányos megkülönböztetésnek” van kitéve a helyi, magyar többségű önkormányzatok részéről.

Az albizottság egyebek mellett törvénytervezeteket dolgozott volna ki, amelyek „megvédték” volna a székelyföldi románokat. A képviselőház házbizottsága végül elutasította a javaslatot, így nem alakulhat meg az emberjogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottság keretében a székelyföldi románokkal foglalkozó albizottság.

(MTI/Kárpátalja)