Jóbarátok

Sorozatajánló

2021. április 20., 12:32 , 1053. szám

E heti sorozatajánlókban ismét a nosztalgiáé a főszerep, mert ugyan ki ne emlékezne azokra a Jóbarátokra, akik életük 10 évének legtöbb idejét (többek között) New York egyik panelházában és kávézójában töltötték. Hogy miért pont most kell feleleveníteni egy régi klasszikus sorozatot? Három okot is fel tudnék sorolni. Egy: mert miért ne? Kettő: csipkebokorvessző. Három: nemrégiben felbukkant egy olyan hír, hogy a Jóbarátok visszatér(nek) egy különleges epizód erejéig, amelyről az elmúlt héten két poszt is napvilágot látott az egyik szereplő közösségi oldalán. A poszt természetesen nem sokkal a nyilvánosságra kerülése után el is tűnt, de egy biztos: valami készül.

A Jóbarátok (eredeti címén: Friends) amerikai televíziós filmsorozat, szituációs komédia, amely tíz éven keresztül futott a televízióban. A sorozat hat, a húszas (később harmincas) éveiben járó fiatal (három férfi és három nő) mindennapjait követi nyomon. Az első epizód 1994. szeptember 22-én került adásba az Egyesült Államokban, az utolsó epizódot pedig 2004. május 6-án sugározták.

Barátság, szeretet, összetartás. Legrövidebben így lehetne leírni, hogy miről is szól a Jóbarátok, melynek alkotói David Crane és Marta Kauffman.

Tíz évadon keresztül követhetjük hat fiatal igazi felnőtté válását. A történet különlegessége, hogy a barátok közül vannak, akik lakótársak, szomszédok, testvérek, régi barátok. Ismerjük meg kicsit jobban főszereplőinket!

Rachel Green (Jennifer Aniston) egy nagyon érdekes karakter, aki kezdetben eléggé naiv, még ismerkednie kell a nagybetűs élettel. Jól ért a divathoz, így könnyebben révbe ér munkáját illetően, mint szerelmi életében. Monica Geller (Courtney Cox Arquette) a szenvedélyes és rendszerető, olykor irányításmániás séf. Minden álma egy tökéletes család, ám az ehhez megfelelő partnert neki sem egyszerű megtalálni. Phoebe Buffay (Lisa Kudrow) durva gyermekkora ellenére különlegesen pozitív karaktere a sorozatnak. Poénos dalszövegei és különleges világszemlélete teszik őt rendkívülivé. Chandler Bing (Matthew Perry) igazán átlagos irodai munkát végző ember. Fárasztó viccei nem mindig népszerűek sem a barátai, sem pedig a nők körében, de így is ő az egyik legkedveltebb karakter. Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) kétségtelenül az egyik legnagyszerűbb színfoltja a sorozatnak. A sokak által imádott karakter színészként próbál meg elhelyezkedni, ehhez néha komoly áldozatokat kell hoznia. Ross Geller (David Schwimmer) a „sikeres” párkapcsolatairól híres paleontológus, akinek olykor nagyon szerencsétlenül alakul az élete. Sok idő után újra találkozik gimnáziumi plátói szerelmével. Vajon most képes lesz őt meghódítani és a rengeteg akadály ellenére együtt maradni vele?

A sorozat egyik központi helyszíne a Central Perk nevű kávézó, ahol a hat jóbarát a szabadideje meghatározó részét tölti. Számtalan új szereplőt ezen a helyen ismerhetünk meg.

Ez a temérdek díjat nyert, világszerte ismert sorozat egyszerűen megunhatatlan. Ezt bizonyítja, hogy napjainkban is sok országban rendszeresen ismétlik, mivel a fiatalok hétköznapi problémáit boncolgatja, így aktualitását sosem veszíti el. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a fiatalabb generáció körében is rendkívül ismert a sorozat.

A sorozat IMDb-n 8,9-es értékelést kapott. A világ talán legismertebb szitkomját mindenkinek előszeretettel ajánlom, és jó szórakozást kívánok hozzá!                      

FS