Koronavírus: A harmadik hullámot váltja a negyedik?

2021. április 21., 17:27 , 1054. szám

Ukrajnában a koronavírusban elhunytak száma vasárnap elérte a 40 ezret. Az ország egyre több városában telnek meg a kórházak és azokon belül az intenzív osztályok betegekkel, de Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter már látni véli a fényt az alagút végén.

A tények

Az elmúlt héten tovább nőtt a koronavírustól megbetegedettek száma. Március 12–18. között 97 700 új fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma 2 485, a gyógyultaké 65 864 fő volt.

A segodnya.ua hétfői összeállításában azt írja, az országban második hete minden korábbinál több a beteg. A kórházi ágyak kihasználtsága az elmúlt héten országos átlagban 62%-os volt, ez azonban azt jelenti, hogy számos településen, elsősorban a nagyvárosokban, megteltek a kórházak, több mint száz egészségügyi intézményben nincs szabad hely az intenzív osztályokon, és további betegágyak elhelyezésére sincs már lehetőség.

A legkritikusabb helyzetet talán Hmelnickijből jelentették. A városban négy egészségügyi intézmény fogadja a koronavírusos betegeket, közülük háromnak múlt héten megtelt az intenzív osztálya. Az ágyak kihasználtsága 88%-os!

Hasonlóan súlyos volt a helyzet az utóbbi napokban az Ukrajnában legfertőzöttebbnek számító Kijevben, ahol 75,5%-os a kórházi ágyak kihasználtsága, de a negyven koronavírusos betegeket kezelő kórházból, beleértve a szülészeteket és a tüdőgondozókat is, nyolc egészségügyi intézmény már egyáltalán nem fogadott újabb pácienseket. A járványügyi adatok romlásának lassulása ellenére a fővárosban múlt héten úgy döntöttek, hogy április 30-ig meghosszabbítják a szigorú karantént. Vitalij Klicsko polgármester a döntést azzal indokolta, hogy nem volt egyéb választásuk, mint fenntartani a zárlatot, az egészségügyi rendszer ugyanis képtelen megbirkózni ennél több beteggel.

Az Egészségügyi Minisztérium közölte, a hétfői állapot szerint Kijev mellett az ország 12 megyéje volt vörös, azaz a legsúlyosabb besorolású az adaptív karantén színskálája alapján. Kárpátalja, Ivano-Frankivszk és Herszon megyék változatlanul sárgák, a többiek narancssárgák.

Kárpátalján a helyzet változatlan az előző napokhoz képest. A megyei állami adminisztráció weboldalán megjelent tájékoztatás értelmében vasárnap 48 új, PCR-teszttel megerősített koronavírus-fertőzést regisztráltak. Aznap négyen haltak bele a kór szövődményeibe, ezzel a járvány PCR-teszttel megerősített áldozatainak száma 1 476-ra nőtt Kárpátalján. A megye 17 covidos betegeket is fogadó kórházában rendelkezésre álló 2 540 ágy kihasználtsága 34%-os volt, azaz tovább csökkent.

Az orvosok mindent megtettek…

A zsúfolásig megtelt kórházakból egymás után érkeznek a tragédiákról szóló tudósítások. Dnyipróból jelentették, hogy a Dnyepropetrovszki Megyei Klinikai Gyermekkórház infektológiai osztályán meghalt egy 11 éves kislány. Orvosai szerint a gyermek cukorbeteg volt, s valójában ez az elsődleges krónikus betegség okozta a halálát, nem a koronavírus. A szülők viszont panaszt tettek a rendőrségen, mert úgy gondolják, hogy lányuk halálát orvosai gondatlansága okozta.

Ha lehetséges, még megrázóbb annak a két vajúdó nőnek az esete, akik múlt héten a koronavírus okozta tüdőelégtelenségben haltak meg ugyanazon a napon a 2. Számú Harkivi Szülészeti Kórházban. Mindketten egészséges gyermekeknek adtak életet, akiket nem érintett anyjuk súlyos állapota – közölte a strana.ua Szvetlana Horbunova-Rubant, a város alpolgármesterét idézve.

„Az orvosok mindent megtettek a gyermekek időben történő világra hozatala érdekében. Amint az anyáknál tüdőelégtelenség lépett fel, ami azt jelenti, hogy a magzatok oxigénhiányos állapotba kerültek, a nőkön sürgősen császármetszést hajtottak végre, hogy megakadályozzák a gyermekek oxigénhiányát” – mondta el az alpolgármester. Szerinte véletlen egybeesés, hogy a két nő ugyanazon a napon hunyt el ugyanabban a kórházban.

Akikre nem vonatkoznak a szabályok

Miközben az orvosok hősiesen küzdenek a vírus ellen, a hatalmasok mulatnak. A sajtó jelentette, hogy Mikola Tiscsenko, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a vörös járványövezetbe sorolt Kijevben érvényben lévő szigorú karantén­intézkedések ellenére egy szállodai étteremben, nagy társasággal ünnepelte felesége születésnapját a hétvégén. A hírt kezdetben tagadták a honatya környezetében, azonban Tiscsenko gépkocsiját a szóban forgó étterem közelében kapták lencsevégre, s magáról a mulatságról is kiszivárgott egy rövid felvétel, amelyet az egyik vendég osztott meg az ellenzéki médiával. Az étteremben végül megjelent a rendőrség, sajtóinformációk szerint az ügyben eljárás indult.

Mikola Povoroznik polgármester-helyettes a Facebook közösségi oldalon arról számolt be, hogy Kijev központjában a hétvégén öt éttermet zártak be a hatóságok.

A kormány szerint minden rendben

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a járványadatok fényében optimistának tűnik. „Kiálltuk a Covid–19 előfordulásának egy újabb megugrását, és a helyzet fokozatosan javulni kezdett. A helyzet most sok régióban stabilizálódik. Tíz napja az incidencia csökkenését tapasztaljuk Ukrajnában” – írta a tárcavezető április 15-én a Facebook közösségi oldalon.

Közlése szerint április 13. „volt az első nap, amikor a kórházat elhagyók száma 22,8%-kal meghaladta a kórházba kerültekét”.

Denisz Smihal miniszterelnök a járványadatokra reagálva e héten is megismételte, hogy nem áll szándékukban országos zárlatot elrendelni. A kormány szokásos, a járványhelyzetnek szentelt hétfői videokonferenciáján, amelybe az államfő is bekapcsolódott, a miniszterelnök közölte, hogy az elmúlt héten 14 ezerrel csökkent a koronavírusos megbetegedések száma. Szerinte az ország központi és nyugati régióinak néhány megyéje közel áll hozzá, hogy elhagyja a vörös övezetet.

A hatóságok ugyanakkor napok óta azt szajkózzák, hogy sem a közelgő ortodox húsvét, sem a májusi ünnepek alkalmából nem szándékoznak lazítani az érvényben lévő járványügyi intézkedéseken. Sztepanov hangsúlyozta, nem készülnek pótlólagos korlátozó intézkedésekkel az ünnepekre, de nyomatékosan arra kérnek mindenkit, hogy tartsák be a hatályos szabályokat. Egy minapi televíziós műsorban nem zárta ki, hogy mintegy 3-4 héttel a húsvéti és májusi ünnepek után újabb járványhullám éri utol az országot. A tárcavezető szerint a lakosságnak az ünnepek által kiváltott „mobilitása” ismét megnöveli a betegek számát. A helyi önkormányzatok különösen a húsvéti szertartásoktól tartanak. Kijevben és Zaporizzsjában állítólag máris kérték az egyházakat, hogy online istentiszteletekre kerüljön sor.

Nincs menekvés a vírus elől

Egy, a napokban ismertetett becslés szerint Ukrajnában a lakosság mintegy 5%-a, avagy körülbelül 1,8 millió ember esett át eddig a Covid–19-koronavíruson, nem zárva ki azért, hogy a valóság eltérhet a hivatalos adatoktól. A Közegészségügyi Központnál úgy számolnak, hogy minden súlyos Covid-betegre két tünetmentes eset jut.

A pandémia lefolyását tekintve jelentős eltérések mutatkoznak az elmúlt esztendőhöz képest, a koronavírus okozta megbetegedések és a halálos kimenetelű esetek száma egyaránt nőtt.

„2020-ban 10 hónap alatt valamivel több mint egymillió ember betegedett meg Covid–19-ben, idén pedig mindössze három hónap alatt már több mint 800 ezer. Vagyis megállapítható, hogy a morbiditás háromszor akkora. A mortalitás 2020-ban 1,7% volt, 2021-ben pedig 2,3%” – közölte Roman Rodina, a Közegészségügyi Központ vezérigazgatója, akit az Ukrinform idéz.

Elmondása szerint az Ukrajnában is kimutatott brit és dél-afrikai koronavírus-törzsek fertőzőbbek és gyorsabban terjednek. Ugyanakkor nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy ezek súlyosabb szövődményeket okoznának, mint az „eredeti”, kínai vírus. 

Azt is megtudhattuk, hogy a szakemberek szerint az ismételt fertőzés átlagosan 3–5 hónappal azután következhet be, hogy a páciens átesett a koronavírus okozta betegségen. Egyes esetekben a két fertőzés között csupán másfél hónap telik el. Rodina szerint eddig mintegy 1,2 ezer ismételt fertőzésről tudnak. Dolgoznak azon a rendeleten, amely egyfelől meghatározná, hogy mely esetek tekinthetők ismételt fertőzésnek, másfelől lehetővé tenné, hogy a hatóságok a jövőben rendszeresen információhoz jussanak az ilyen esetekről.

Levonhatjuk a következtetést, miszerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy bárkinek sikerüljön elkerülni a fertőzést, ha nem lett beoltva, és az sem érezheti magát biztonságban, aki egyszer már átesett a betegségen.

(zzz)

Oltanak, oltogatnak

A lakosság koronavírus elleni oltásával kapcsolatos jó hír, hogy múlt pénteken megérkezett Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül az első szállítmány Pfizer-vakcina.

Összesen 117 ezer adag oltóanyag érkezett, ami 58 500 ember beoltásához elegendő. Miután az ukrán közvélemény kimondatlanul is ezt az amerikai–német fejlesztésű oltóanyagot tekinti a legjobb minőségűnek, a média árgus szemekkel figyelte, hogyan használják fel a hatóságok. Megtudhattuk, hogy vasárnap Kijev megyében, hétfőn a többi régióban is megkezdődött az oltás a Pfizer-vakcinával. Az oltóanyagot elsősorban az idősotthonok lakói és munkatársai kapják meg, majd a tűzoltók és a határőrök következnek.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium közölte, hogy a pedagógusok közül első körben a külső független értékelés (ZNO) lebonyolításában részt vevőket oltják be. Ők a kínai gyártmányú CoronaVac vakcinát kapják, akárcsak a lakosság néhány „kevéssé mobil csoportja”, illetve a szociális szférában dolgozók. Megkezdődött a rendvédelmi szervek dolgozóinak oltása is.

Hiába azonban az immár háromféle vakcina, ha egyszer lassan halad, vasárnaponként pedig szabályszerűen vánszorog az oltás. Ezúttal országszerte 1 453 vakcinát adtak be a hétvégén, azonban Kijevben és öt megyében egyet sem. Az elmúlt héten összesen 70 982 főt oltottak be. Ezzel az első oltást felvettek száma hétfőre elérte a 450 647-et. A második oltást mindössze öten kapták meg.

Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos egy hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a lakosság tömeges oltásának megkezdéséhez körülbelül egymillió dózis vakcinára lenne szükség. Ebben az esetben megnyílnának országszerte az oltószobák, munkához látnának az oltóbrigádok, és a nagyvárosokban oltóközpontok megnyitását is tervezik.

Miközben a hatóságok továbbra is a még télen beígért hatalmas oltóanyag-szállítmányokra várnak, kísérletbe kezdtek a Lemberg (Lviv) megyei Morsinban. Mintegy 2 400 adag CoronaVac vakcina felhasználásával beoltják a település felnőtt lakosainak többségét. Állítólag szeretnék megfigyelni a 70%-os átoltottság hatását egy adott településen.    

(hk)