NBU: Márciusban is nőtt az infláció

2021. április 21., 10:09

Márciusban Ukrajnában a tényleges fogyasztói infláció éves összevetésben 8,5%-ra gyorsult – olvasható az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) inflációs jelentésében, amelyet a korrespondent.net idéz.

A jelentésből kitűnik, hogy gyorsult a feldolgozott élelmiszerek árának növekedése (éves összevetésben 8,7%-ra), elsősorban egyes élelmiszerek világpiaci árának emelkedése miatt.

Ezenkívül felgyorsult (éves összevetésben 7,3%-ra) a szolgáltatások árának növekedése a számos régióban a szigorúbb karantén ellenére is folyamatosan stabil fogyasztói kereslet és a termelési költségek növekedése miatt.

Ugyanakkor a nem élelmiszeripari termékek növekedésének üteme csökkent (éves összevetésben 1,8%-ra).

A közigazgatásilag szabályozott árak növekedési üteme is gyorsult (éves összevetésben 13,0%-ra). Annak ellenére, hogy a kormány korlátozta a lakosság számára értékesített földgáz árát, az alacsony viszonyítási alap miatt az éves növekedés üteme gyorsult.

„Az elkövetkező hónapokban az inflációs nyomás továbbra is jelentős marad az élelmiszer magas világpiaci ára, az emelkedő energiaköltségek és a még lockdown idején is növekvő fogyasztói kereslet miatt” – közölte a nemzeti bank.

(korrespondent.net/Kárpátalja)