Ismét magyar adományban részesült a kárpátaljai Vöröskereszt

2021. április 22., 20:49 , 1055. szám

Amint arról szerdán tudósítottunk, Magyarország Torontói Főkonzulátusa 53 darab leszerelt, de jó állapotú számítógépet ajánlott fel két kárpátaljai szervezet – a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja Megyei Szervezete – számára.

A kárpátaljai Vöröskereszt tíz számítógépet, egy nyomtatót és egy projektort kapott az adományból, amely magyar–magyar összefogással valósult meg. A gépeket a torontói Szent Erzsébet Plébánia gyűjtötte össze, illetve a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége további, nagyjából félmillió forint adományt gyűjtött a kiegészítő eszközök megvásárlására. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság dr. Grezsa István miniszteri biztos közvetítésével kiegészítette a felajánlást képernyőkkel, billentyűzetekkel, egerekkel, valamint a korábban kért nyomtatóval és projektorral. A kiegészítő forrást a miniszteri biztosság adta, a vásárlást a Rákóczi Szövetség bonyolította le Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Palkovits Valér főkonzul által vezetett torontói főkonzulátus közreműködésével.

Az ünnepélyes átadásra április 22-én, csütörtökön Magyarország Ungvári Főkonzulátusán került sor.

A Vöröskereszt kárpátaljai szervezete korábban már kapott informatikai eszközöket – 3 laptopot, valamint 200 000 forint támogatást – a főkonzulátustól, s azok átadásakor elhangzott főkonzuli ígéretnek megfelelően részesült a szervezet ezúttal is technikai adományban.

– Viszonylag gyorsan sikerült teljesíteni az általam tett ígéretet – mondta Buhajla József főkonzul. – Magyarország számára rendkívül fontos partner a Vöröskereszt kárpátaljai szervezete, és úgy gondolom, nagyon jó helyre kerülnek az eszközök. Bízom benne, hogy hasznát veszik, hiszen korszerű eszközökről van szó, amelyek megbízható módon fogják segíteni a munkájukat.

Ivanna Szabov, a Vöröskereszt megyei szervezetének elnöke köszönetet mondott az adományért és a szervezetük iránt tanúsított figyelemért.

– Örömmel tölt el bennünket, hogy látják és értékelik a szervezet munkáját. Az adomány nagyon fontos számunkra, hiszen a megyében 13 járási alapszervezetünk működik, és mostanáig nagy gondot okozott a műszaki feltételek biztosítása számukra. Örülünk, hogy korábbi kérésünkre azonnal reagált Buhajla József főkonzul – emelte ki az elnök asszony, és hozzátette: a februárban kapott 3 laptop három járási szervezethez került, a mostani nagy adomány is a legjobb helyeken teljesít majd szolgálatot. A pénzösszeget beváltották, a szervezet számláján helyezték el, most pedig áttekintik a szükségleteket, és megvásárolják a még hiányzó eszközöket.

– Számunkra ez egy felbecsülhetetlen ajándék, amit csak az tud megérteni, aki dolgozott már szegényes körülmények között, vagy az otthoni számítógépen végzett munkát, vagy kénytelen volt máshol segítséget kérni fénymásolat készítésekor, illetve nyomtatáskor. Az a munka, amelyet a Vöröskereszt jelenleg végez megköveteli a megfelelő műszaki eszköztár meglétét, hiszen 12 különféle projektet viszünk. Ami a kárpátaljai humanitárius segélyeket illeti, mi a jövőben is nyitottak vagyunk az együttműködésre – zárta gondolatait Ivanna Szabov, és végezetül magyar nyelven mondott ismételten köszönetet.          

R. V.