Lapunk is méltatta a Föld napját

„Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.” (Luther)

2021. április 22., 12:18 , 1054. szám

Létünk alapja az élővilág változatosságának a megőrzése. Az emberiség túlterjeszkedése és túlfogyasztása agyonnyomja a vadvilágot, veszélyezteti a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének a 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Észre sem vesszük, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk, és milyen mértékben függünk a természettől. Április 22-én 175 országban ünneplik a Föld napját, amelynek alkalmából világszerte különféle rendezvényeket szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének a megóvására. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották meg. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO-konferencián San Franciscóban. Másnap Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított, és megalakította az Earth Day Networköt (Föld Napja Hálózat), amely világszerte koordinálja az ehhez köthető eseményeket. A mozgalom jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A washingtoni Worldwatch Institute 1990 óta minden évben ezen a napon adja ki éves jelentését A világ helyzete címmel.

Tavaly a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a nemzeti összetartozás évében 100 darab tölgyfát ültetett el a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékpark és a Tiszacsomai Látogatóközpont területén, ezzel is emlékeztetve a jövő nemzedékeit a gyalázatos békediktátumra.

Idén a Föld napja alkalmából az említett emlékparkban a Kárpátalja hetilap kezdeményezésére gyümölcsfákat ültettek. Az akcióhoz, melyhez az Agro-Huszár Farmergazdaság biztosította a facsemetéket, beregszászi aktivisták és gyerekek is csatlakoztak. A gyerekek az egyik fa ültetésénél időkapszulát helyeztek el, amelyben a környezetünket jelképező rajzok és védő üzenetek álltak: „Vigyázzatok a környezetre, ültessetek sok fát és virágot, öntözzétek a fákat!”

Darcsi Karolina, a Kárpátalja hetilap főszerkesztője elmondta: remélhetőleg minél hamarabb túl leszünk a járványhelyzeten, és végre visszaáll az életünk a rendes kerékvágásba, s néhány év múlva talán már a gyerekek által elültetett fák gyümölcseit fogyaszthatják az idelátogatók, illetve a felnövekvő nemzedék.

Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke, az emlékpark gondnoka lapunkon keresztül tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a központ nagy része  – a karanténszabályokat betartva –  már látogatható.

D. P.