Vezetői ideáljaink: Cézártól Porosenkóig

2021. április 23., 20:11 , 1054. szám

Nem mindennapi kutatásra vállalkozott a Fama Kutatási Ügynökség az Eidos Politikai Tanulmányok Központjával karöltve, a Konrad Adenauer Alapítvány ukrajnai képviseletének pénzügyi támogatásával. A cél az volt, hogy a polgárok véleménye alapján rajzolják meg a modern ukrajnai politikusideált nemzeti és helyi szinten egyaránt.

A kutatás keretében vallatóra fogott polgárok több mint fele (53%-a) úgy nyilatkozott, hogy érdekli a politika. Az átlagosnál valamivel nagyobb érdeklődést mutatnak a téma iránt az idősebbek (61 éven felüliek), a férfiak, a diplomások és a megyeközpontok lakói.

A politika iránt érdeklődést tanúsítók 61%-a azt állítja, hogy Ukrajnában léteznek olyan pártok, szervezetek vagy személyek, amelyeknek/akiknek a nézeteivel egyetértenek. A politika iránt nem érdeklődők körében ez az arány mindössze 26%.

Az ukrán társadalom egy másik sajátosságára is rávilágít a tanulmány, miszerint a lakosság nem különösebben tájékozott, ami az államférfiak és a helyhatósági tisztviselők tevékenységét illeti. Az államelnök jogosítványait illetően a megkérdezettek mindössze 12%-a nevezhető igen tájékozottnak, míg 35%-a az átlagosnál jobban, 44%-a az átlagosnál kevésbé, 10%-a pedig alig tájékozott. Alig jobb a helyzet, ami a kistérségi vezetőket illeti. Esetükben a jogosítványaikat illetően az igen tájékozottak aránya 12%, az átlagosnál jobban tájékozottaké 51%, az átlagosnál szerényebben tájékozott 31%, míg az alig tájékozottak táborába mindössze 6,5% tartozik.

A válaszadók szerint az ideális nemzeti vezető olyan 30–50 év közötti, ukrán nemzetiségű, felsőfokú végzettséggel rendelkező, az üzleti életben és az államigazgatásban egyaránt tapasztalattal rendelkező, angolul szabadon beszélő, az etikettet ismerő személy, aki nem függ az oligarcháktól, nem fűzik kapcsolatok kétes hírű emberekhez, nem érintett korrupciós és politikai botrányokban, feddhetetlen előéletű; akinek politikai nézetei stabilak, tiszteletnek örvend szakmai körökben, erős csapattal, szakértői háttérrel rendelkezik, jók a kapcsolatai, közismert, élvezi a lakosság bizalmát, gyakran szerepel a médiában. Elvárják továbbá az ideális politikustól, hogy a külpolitikát tekintve nyugati beállítottságú legyen, ezenkívül hazafi, kiálljon a nemzeti érdekek védelmében, támogassa a jóléti állam elképzelését, egyetértsen a piaci viszonyokkal, ugyanakkor a vállalatok ismételt állami tulajdonba vételével, továbbá legyen erőskezű vezető. Ami a helyi politikus ideálját illeti, az elvárások hasonlóan szigorúak, legfeljebb a hangsúlyokban érzékelhető eltérés.

Közhely, de igaz, hogy a puding próbája az evés. A kutatók ezért arra kérték a válaszadókat, hogy nevezzék meg – külső segítség és szinte bármilyen megkötés nélkül – azt a 10 személyiséget, akik szerintük a legközelebb állnak az ideális politikusról alkotott képükhöz. A válaszok alapján a következő rangsor alakult ki: 1. Bohdan Hmelnickij, 2. Tarasz Sevcsenko, 3. Vjacseszlav Csornovil, 4. Mihajlo Hrusevszkij, 5. Joszif Sztálin, 6. Angela Merkel, 7. I. Péter, 8. Ivan Mazepa, 9. Bölcs Jaroszláv, 10. Sztepan Bandera. Mint látható, a top 10-ben hét ukrán történelmi személyiséget, két szovjet/orosz vezetőt és csupán egyetlen kortárs külföldi politikust találunk.

Amúgy érdekes, hogy a megkérdezettek 51%-a nem boldogult a feladattal. A válaszadók által megnevezettek mintegy 78%-a történelmi személyiség volt, Iulius Caesarral és Jézussal kezdve Jeanne d’Arcon és Martin Luther Kingen át egészen Indira Gandhiig, akik az élet legkülönfélébb területein alkottak maradandót (vallásalapító, emberjogi aktivista, elméleti fizikus, filozófus, űrhajós stb.). A megnevezettek további kb. 17%-át tették ki a kortárs politikusok és közéleti szereplők, akik közé még Vlagyimir Putyin orosz elnök is bekerült. Végül az említettek mintegy 5%-a kitalált figurának, irodalmi hősnek bizonyult kezdve Robin Hooddal, Don Quijotén és Sherlock Holmeson át egészen Osztap Benderig és Vaszil Holoborogykóig.

A válaszadók megnevezhették azokat a kortárs ukrán politikusokat, közéleti szereplőket is, akik szerintük a legközelebb állnak a politikusi ideálhoz. A megkérdezettek 27%-a jelezte, hogy nem ismernek ilyen embert, 36%-a pedig nem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre. Az ideálhoz legközelebbieknek az alábbi politikusok találtattak: 1. Petro Porosenko (valamennyi említés mintegy 17%-a), 2. Volodimir Zelenszkij (~15%), 3. Jurij Bojko (~11%), 4. Julija Timosenko (~8%), 5. Ihor Szmesko (~5%), 6. Viktor Medvedcsuk (~4%), 7. Volodimir Hrojszman (~3%), 8. Oleh Ljasko (~3%). Összesen 90 politikust/közéleti szereplőt említettek a válaszadók, 37%-uk legalább egy személyt megnevezett.      

(ntk)