Télből tavaszba – mire érdemes figyelni bőrápolás terén

2021. április 24., 17:08 , 1054. szám

Az elmúlt néhány nap arról tanúskodik, hogy a hideg, téli időjárást követően valóban megérkezett a tavasz. A kevés friss levegőn tartózkodás, a fűtés, valamint a napfény hiánya egész szervezetünkre, így a bőrünkre is hatással van. A télutó borús, hűvös, szeles hetei után a bőrápolás lépéseit ajánlott összehangolni a hőmérséklet-változással, a levegő páratartalmával, valamint olyan más tényezőkkel, mint az éles szél vagy a perzselő napsütés. Egy szó, mint száz: nem mindegy, hogyan állunk át a téli arcápolásról a tavaszi-nyári rutinra. Ebben Bodnár Melinda kozmetikus lesz segítségünkre.

– A tavasz hagyományosan a külső-belső megújulás ideje is. A hideg idő következtében a fakó, sápadt és száraz bőr számára mi jelenti az első lépést ahhoz, hogy újra visszanyerje élettel teli mivoltát?

– Az arcbőr tekintetében a legelső fontos lépés egy alapos arctisztítás, amely alkalmával eltávolítjuk a felső hámréteg elhalt hámsejtjeit. Ugyanezt elvégezhetjük otthon a testünkkel is egy bőrradírozással – amit egyébként hetente használhatunk egy-két alkalommal testsók formájában. A bőrt – mind kívülről, mind belülről – vitaminokkal is feltölthetjük. A radiátorok és konvektorok okozta száraz levegő nagyon megviseli a bőrt, ezért a téli időszak után ajánlott vitaminokat juttatni bőrünkbe ampullák segítségével, emellett mezoterápiával, ultrahanggal végezhetünk hatóanyag-bevitelt.

– Ki ne élvezné a napfürdőzést?! A napfényre testünknek-lelkünknek egyaránt szüksége van. Nem győzik hangsúlyozni a fényvédő krémek használatát.

– Télen nagyon fontos, hogy védjük bőrünket a hideg és szeles időtől, ugyanakkor használhatunk fényvédőt is, viszont nem muszáj olyan magas faktorszámút, mint tavasszal és nyáron. Azoknak, akiknek a bőre hajlamosabb a pigmentfoltok és májfoltok képződésére, még februárban el kell kezdeniük fényvédőket használni. Mielőtt elhagynánk otthonunkat, mindenképp kenjük fel ezeket a termékeket bőrünkre, s ha már hosszabb időt töltünk a szabadban, akkor négyóránként a fényvédőket ajánlatos újra felvinni testünkre. Akiknek a bőre nem hajlamos a foltosodásra, azoknak elegendő egy 25-ös faktorszámú fényvédő is, viszont a rétegezés minden esetben fontos, hiszen a nap káros sugarai öregítik legjobban a bőrt.

– Mire a legfontosabb odafigyelni ebben az időszakban? Hogyan kellene alakítani napi arcápolási rutinunkat?

– A reggelt kezdjük habzó vagy arctejes arclemosóval. Ezt kövesse a tonizálás, a szérum, valamint a hidratáló krém. Éjszakára ez annyiban változik meg, hogy kihagyjuk a fényvédőt vagy a hidratáló krémet.

– Viszont semmit nem ér a megfelelő napi rutin, ha nem gondoskodunk az elegendő folyadékbevitelről, a vitaminpótlásról és a megfelelő táplálkozásról.

– A napi minimum két liter vízbevitel mindenkinél alap kellene, hogy legyen. Aki azt mondja, hogy képtelen erre, az próbálja meg folyamatosan hozzászoktatni szervezetét a szükséges folyadékbevitelhez. A tavaszi vitaminhiány pótlása vitaminkészítményekkel is történhet, de hatásosak a természetes vitaminforrások is. Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Ha kellő figyelmet fordítunk a bőrápolásra, majd beépítjük azt a napi rutinunkba, bőrünk rövid időn belül meghálálja azt!

Csuha Alexandra