A mezőgecsei Kajdy-kúria

2021. április 26., 17:26 , 1054. szám

Mezőgecse Kárpátalja egyik magyar többségű települése, ahol ruszin nemzetiségűek is élnek. Beregszásztól mindössze tíz kilométerre található. Az ezerfős lakosságának 900 lelke vallja magát magyarnak. A  település neve a Gecse személynévből keletkezett. A megnevezés második tagja a Gergely személynév becéző változata, első tagja pedig – a Mező- – a tájnak mezőségi jellegéből ered. 1327-ben említették első ízben a krónikák. Évszázadokon át a Gecsey család ősi birtoka volt.

A település egyik legkorábban felépített objektuma a Kajdy-kúria. 1804-ben építették késő barokk stílusban. Eredetileg paplaknak épült, és különlegessége abban áll, hogy mai napig meg tudta őrizni eredeti stílusjegyeit. Az épület helyiségei, földszinti boltozata és pincéje, valamint párkányzata és fedélszéke mind-mind magukon hordozzák az eredeti állapotot megidéző formatervezés jegyeit. Építtetője Kajdy Lajos és felesége, Ludányi Bay Teréz volt. Az épület összesen hat szobára van felosztva, pincéje pedig három dongaboltozatos, egymás mellé pozícionált helyiséget rejt. Az előkertben kapott helyet a Kajdy család nagyméretű kőcímere. A Kajdy-kúria kertjében egy XIX. századból származó kerti pavilon torzója található.

A magyarországi Teleki László Alapítvány 2011-ben indított Kárpát-medencei örökségvédelmi programjának keretén belül sikerült felújíttatni az épületet. A teljes rekonstrukciós munkálat a tetőszerkezet felújításával kezdődött, amit a vízelvezető rendszer követett, ezután pedig megtörtént a homlokzat teljes körű felújítása is. 2013. november 9-én került sor az épület avatóünnepségére. Az ünnepi pillanatot számos magyarországi magas beosztású vezető megtisztelte jelenlétével, többek között Káldi Gyula tervező-építész, aki a felújítási tervet készítette. A szakember elmondta, hogy a Kajdy-kúria a XVIII. századnak egy olyan jellegzetes épülettípusa, amelynek szerte a Kárpát-medencében – a Felvidéken, Erdélyben és Észak-Magyarországon is – számos példáját ismerjük. Továbbá örömét fejezte ki, hogy ez a gyöngyszem megmaradt az utókor számára.

Jelenleg a Kajdy-kúria ad otthont Mezőgecse település egykori polgármesteri hivatalának.            

kb