Monspart Sarolta emlékére

2021. április 27., 18:57 , 1055. szám

Életének 77. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Monspart Sarolta, a nemzet sportolója.

Ennyi a rövid és kegyetlen hír, amelyről április 24-én, szombaton értesülhetett az ország és azok, akik tisztelték és becsülték ezt a csupa szív sport­embert, esetleg személyesen is ismerhették őt.

A sors úgy hozta, hogy valami oknál fogva ez utóbbiak táborába tartozhatom, hiszen a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) tagjaként az utóbbi két évtizedben nagyon sok olyan tudományos konferenciára eljutottam, ahol Sarolta is előadást tartott.

A sokszor egész napos elő­adásokból álló szakmai konferenciák végén kész felüdülést jelentett az általában utolsóként színre lépő Monspart Sarolta megjelenése, aki rossz egészségi állapota ellenére nemcsak beszélt a rendszeres mozgás és az aktív életmód fontosságáról, de meg is tornáztatta a hallgatóságot. Hihetetlen életszeretetének és nyers humorának köszönhetően pedig a kevés mozgáshoz szokott és elkényelmesedett embertársait is képes volt oly módon megszólítani, hogy az érintett másnap biztosan elindult kocogni… Ily módon aztán a tudományos előadáson résztvevők legtöbbje testben és lélekben is felfrissülve, mosolygósan zárta a többórányi helyben üléssel töltött napot.

Amikor 2011-ben egy Rév­komáromban rendezett konferencián interjút készítettem vele, az első észrevétele az volt, hogy kikérte magának a tegeződést, hiszen, mint mondta, kollégák között tegeződni illik.

Az anyaországi és elcsatolt területeken tartott konferenciákon mindig úgy tekintett ránk, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki és erdélyi résztvevőkre, mint a magyar nemzet szerves részéhez tartozó orvosokra, akiknek a Jóisten által kijelölt helyen komoly feladatuk van a rájuk bízott emberek egészségének javításában.

Sarolta mindig szeretett volna Kárpátaljára is eljutni, és ez a vágya 2016 szeptemberében valóra is vált, amikor a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) viski rendezvényén személyesen is üdvözölhettük. Ide férjével, az egykor népszerű televíziós szerkesztővel, Feledy Péterrel érkezett, akit az idősebb generáció tagjai az egykor népszerű Ablak című tévéműsorból ismerhettek meg.

Többször jelölték a nemzet sportolója címre, és végül tavaly áprilisában beválasztották a 12 személyből, többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnokokból álló társaságba. Akkor már javában tombolt a világjárvány, és amikor telefonon gratuláltam neki ehhez a rangos kitüntetéshez, akkor nagyon örült, hogy a határon túlról is felfigyeltek erre az eseményre. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ő volt az első olyan egykori sportoló, akit nem olimpiai sportág képviselőjeként választottak be A Nemzet Sportolói közé.)

Küzdő, jószívű és nagyon jó humorú ember volt, aki mostantól fentről hirdeti majd az egészséges életmód fontosságát. Isten veled, Sarolta!

A KMEDT tagsága is őszinte részvétét fejezi ki Monspart Sarolta családjának, akit a Magyar Egészségügyi Társaság is saját halottjának tekint.

Jakab Lajos,
a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságának tagja

Rövid névjegy: Monspart Sarolta 14-szeres magyar tájfutóbajnok, hatszoros sífutóbajnok, az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a 42 195 méteres maratoni távot.

Meredeken felfelé ívelő aktív sportpályafutását kullancscsípés okozta agyhártyagyulladás szakította meg 1978-ban. Akkor, 34 évesen a halál kapujából tért vissza, súlyos betegség után állt talpra, és ismét sportolni kezdett.

Betegségéből adódó komoly mozgáskorlátozottsága ellenére az utóbbi évtizedekben emberek ezreit biztatta a rendszeres testmozgásra, az egészséges életmódra, személyes példáján keresztül mutatta be, hogy nincs lehetetlen a mozgásigényt illetően. Rendszeresen járta az országot, oktatta a kicsinyeket és nagyokat, férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket.

2020 áprilisában beválasztották A Nemzet Sportolója 12 fős, rangos társaságába, ahová a tagok személyes szavazása révén lehet bekerülni.

Egyik legutóbbi interjújában meghatóan őszintén beszélt hitvallásáról: „Sántán és idős emberként is a mozgás a lételemem. Sőt, így talán még hitelesebben tudom közvetíteni az emberek felé, hogy soha nem késő elkezdeni a futást, a kocogást vagy csak a rendszeres mozgást, mert a nemzet egészségmutatója, bizony, nagyon rossz értékeket jelez. Nem elég csak vágyni az egészségre, azért tenni is kell!”