A szolgálólány meséje

Sorozatajánló

2021. április 27., 10:29 , 1054. szám

A fiktív jövőképeket fókuszba állító sorozatokban egy dolog mindig közös: az emberiség jövőjében történik valami olyan drasztikus változás, ami alapjaiban és visszafordíthatatlanul megváltoztatja a társadalmi berendezkedéseket, a közösségről alkotott véleményünket és az élethez való egyetemes jogot. Bár ezek a disztópikus jövőképet ábrázoló szériák minden esetben csak fikciók, valahol legbelül mégis mind érezzük, a bemutatott történetek akár igazak is lehetnének.

A környezetszennyezés és a nemi betegségek hatására drasztikusan csökken az emberek reprodukciós képessége. Ennek következtében az évszázadokig szabadságszimbólumként tündöklő, ám mégis erősen vallásos Egyesült Államok nagy változásokon megy keresztül: kezdetben csak elbocsájtják a női munkavállalókat, majd befagyasztják bankszámláikat, míg végül már csak férjük vagy legközelebbi férfi rokonuk közbenjárásával intézkedhetnek. Természetesen az emberek fellázadnak az újonnan kialakult rendszer ellen, ám ezt a hatalom leveri, és kialakul egy funda­mentalista teokratikus diktatúra.

Ebből az alapállásból indul A szolgálólány meséje, melyben a még termékeny nőknek egyetlen feladat jut: szolgálólányként kell dolgozniuk egy-egy tehetősebb – rendszerint a kialakult rendszer egyik vezetőjének – családjánál, hogy ott gyakorlatilag rabként gyereket szüljenek a család fejének.

A rendszer természetesen másokkal sem bánik sokkal jobban: a katolikusokra, homoszexuálisokra, házasságtörőkre halál vár. Ha ezt el is tudják kerülni, életüket akkor is a radioaktív hulladékkal elárasztott szeméttelepen kell majd tölteniük rabszolgaként.

A történet két szálon, pontosabban két idősíkon fut, és egy fiatal nő történetét meséli el egy globális katasztrófa után. Az egyik szálon megismerhetjük June-t, aki Chicagóban él a családjával (férjével és kislányukkal), és könyvszerkesztőként dolgozik. June viszonylag boldog és kiegyensúlyozott életet él, azonban körülötte a társadalom a teljes összeomlás szélén áll: a háborúkkal és a mérhetetlen ipari termeléssel az emberiség annyira tönkretette a bolygót, hogy az gyakorlatilag élhetetlenné vált, a szennyező környezet miatt pedig drasztikusan emelkedett a meddő nők száma és a gyermekhalálozási arány. A világban egyre gyakoribbak az ellentétek és a forrongások, mígnem szépen fokozatosan a korábbi, jól ismert demokrácia átfordul egy mérhetetlenül brutális totalitárius diktatúrába, amelyben egy szélsőségesen vallásos ideológia honosodik meg. Ezt a folyamatot foglalja magában visszaemlékezések formájában az első szál.

A második szál pedig már azt mutatja be, hogyan boldogul June (aki már Offred/Fredé, hiszen a saját nevét sem tarthatta meg), illetve hogy miként próbál túlélni ebben az újfajta kasztrendszerben. A nő egyetlen motivációja, hogy életben maradjon és megtalálja a lányát, akitől elszakították, de egyre nehezebb számára szó nélkül tűrni azokat a vérlázító dolgokat, amelyek az új rendszerben megengedettek, sőt egyenesen elvártak. Az USA-ról Giléadnak keresztelt államban ugyanis az embereket szigorúan kasztokba sorolják. Offred mivel a nagyon kevés, még termékeny nő egyike, a szolgálólányok kasztjába tartozik. A szolgálólányokat általában a vezérek és feleségeik háztartásába delegálják, feladatuk, hogy lehetőleg egészséges gyermekeket szüljenek, s továbbvigyék a vezérek vérvonalát, fenntartsák az emberi fajt. A terméketlen nőknek ebben a rendszerben vagy szerencséjük van, és a vezérek feleségei lesznek, vagy pedig háztartási alkalmazottak, „márták”, ami gyakorlatilag a cseléd megfelelője. A férfiak között is elég erős a megosztottság, hiszen aki nincs elég magas pozícióban, az csak kertészként, sofőrként vagy egyéb alantas pozícióban dolgozhat, és még csak nem is álmodhat arról, hogy felesége lesz. Természetesen egy ilyen elnyomó és korlátok közé szorító társadalomban mindenki kényelmetlenül és megalázva érzi magát, akit nem sikerült teljes agymosásnak alávetni. Ez azzal jár, hogy megjelennek bizonyos csoportok, akik bomlasztják a rendszert (Offredet is ebbe próbálják beszervezni), ugyanakkor a hivatásos kémek („szemek”) mellett mindenki figyel mindenkit, és jelent, ha valami gyanúsat lát.

A jelenleg 3 évadból álló sorozat negyedik évadjának első része április 28-án érkezik. Akit érdekel, az húzzon bele! Harminchat rész megtekintése nem a világ. A sorozat az IMDb-n 8,4-es értékelést kapott. Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

 FS