„Amint lehetséges lesz, a kárpátaljai magyar közösség is kapni fog az oltóanyagból”

Egy budapesti önkéntes mentős véleménye a vakcinázásról

2021. április 28., 10:26 , 1055. szám

Már több mint egy év eltelt azóta, hogy Ukrajnában bejegyezték az első koronavírus-fertőzött személyt. 2020 márciusától az emberek mindennapjai merőben megváltoztak, a pandémia mindenre hatást gyakorol azóta is. Az egészségügyben dolgozókra hatalmas nyomás nehezedik, miközben naponta megannyi kihívással kell szembenézniük. Csökkenő számmal ugyan, de vannak, akik most is kételkednek a vírus létezésében, s vannak, akik arra várnak, hogy minél hamarabb megkapják a védőoltást. Vannak, akik elhatározták, ott segítenek a járvány elleni harcban, ahol csak tudnak. Ozsváth Kálmán, Újpest kormánypárti önkormányzati képviselője az Országos Mentőszolgálat önkéntes gépkocsivezetőjeként mesélt lapunknak a megpróbáltatásokról, a mindennapos küzdelmekről, a járvány elleni védekezésről, a védőoltás fontosságáról.

– Mi motiválta abban, hogy önkéntesként csatlakozzon az Országos Mentőszolgálathoz?

– Négy nagyszülőm közül három az egészségügyben dolgozott, s édesapám is orvos, aki mind a mai napig gyakorolja praxisát. Gyerekkoromban foglalkoztatott engem is a gondolat, hogy ezt a pályát válasszam, aztán rájöttem, ez nem nekem való. Történész vagyok, ugyanakkor a kommunikációban dolgozom már nagyon régóta, mindemellett 2010-től az újpesti önkormányzat képviselőjeként tevékenykedem. 2016-ban Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója felkeresett, s az ő felkérésére töltöttem egy évet a mentőszolgálat kommunikációs osztályán. Akkor is azt éreztem, hogy akkor vagyok hiteles, ha nemcsak beszélek arról, hogy mit tesznek nap mint nap a bajtársak, hanem én is velük együtt csinálom. 2018-ban elvégeztem az új belépők képzését, ami a kezdő ápolók és gépkocsivezetők egy hónapos elméleti és gyakorlati képzése. Ezután lettem az Országos Mentőszolgálat önkéntes gépkocsivezetője, amire egyfajta hivatásként tekintek. A hivatalos munkám és a képviselői feladataim mellett havonta két-három szolgálatot tudok vállalni. Az életmentés, az emberek megsegítése esetemben a Jóistentől kapott ajándék.

– Előfordult olyan eset, hogy valaki furcsának találta, hogy önkéntesként segít a mentősök munkájában?

– Néha még a mentős kollégák is furcsán néznek rám. De látom, hogy a hivatásos egészségügyi dolgozók, mentősök, ápolók, orvosok mekkora emberfeletti munkát végeznek, amiért óriási köszönet jár nekik, és tudom, hogy minden kézre szükség van. Az önkéntesség nagyon jó dolog, én nagyon szeretem csinálni – karitatíve, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül az emberekért, a környezetünkért tenni valamit. Meggyőződésem, hogy én sokkal többet kapok ettől a köszönetek és a hála által.

–  Az egészségügyben dolgozók már megkapták a védőoltást, azonban csaknem egy éven át csupán a védőruha nyújtott védelmet a riasztások során. Mit érzett olyankor, amikor hívást kaptak?

– Már több mint egy éve tart ez a rémálom, amiből – őszintén szólva – nem gondoltam, hogy ekkora világjárvány lesz. 2020 márciusát követően, az első riasztások alkalmával kicsit furcsa érzés kerített hatalmába, amikor tetőtől talpig be kellett öltözni ebbe a szkafanderszerű védőruhába. Azt már az indulásnál nagyjából tudja a mentősegység, ha covidos beteghez kell menni, hiszen a telefonos kollégák kikérdezik a tünetekről a bejelentőt. Két-három héttel ezelőtti szolgálatnál volt egy eset, amikor egy ötven év körüli Covid-beteg hölgyhöz mentünk, akinek 80%-os volt a véroxigénszintje – a szervezet 98%-os véroxigén-tartalom mellett képes a megfelelő működésre. Ha nem adunk neki megfelelő mennyiségű oxigént már a lakásban, aztán a mentőautóban, majd nem szállítjuk be a kórházba, akkor szinte biztos, hogy rövid időn belül meghalt volna. Ez a helyzet azért nyomasztó tud lenni. Egyébként biztos vagyok abban, hogy azért nem betegedtem meg, mert nagy figyelmet fordítottam minden előírás betartására, a kézmosásra, a tömegközlekedési eszközök elkerülésére, a maszkviselésre, a fertőtlenítésre.

– Kevesebben ugyan, de vannak, akik a fertőzöttségi és halálozási mutatók ellenére most is kételkednek a vírus létezésében, s így a vakcinát is elutasítják. Mi lehet ennek az oka?

– Ennek két oka lehet. Az egyik az, hogy ki honnan tájékozódik, milyen – akár hazai, akár külföldi – internetes oldalakról, közösségi felületekről, újságokból. Nagyon körültekintően kell olvasni ezeket a felületeket, hinni és bízni kell a szakemberekben, orvosokban, virológusokban, akik a vakcinák kifejlesztésében, tesztelésében és gyártásában dolgoznak, azokban a tudósokban, professzorokban, akik meghatározták a vírus létezését. Mert ők a szakemberek. Magyarok és külföldiek egyaránt. A másik oka Magyarországon az az ellenzék undorító, emberellenes kommunikációja, amit az elmúlt egy–másfél évben csinál: nyissunk ki – ne nyissunk ki, zárjunk be, de csak félig, ne hordjunk maszkot – mégis hordjuk azt, szerezzen be lélegeztetőgépet – de miért szerzett ennyit… Ugyanez van a vakcinákkal is. Ferdítenek, dezinformálnak, kétségeket és félelmet táplálnak az emberekben a megnyilvánulásaikkal. Nagyon sok ember fejében éppen az ellenzéki kommunikáció miatt irdatlan nagy káosz keletkezett. Az viszont tény, hogy vannak olyan egészségügyi állapotok, amikor meghatározzák, hogy valamelyik gyártó vakcináját nem ajánlják beadni, viszont egy egészséges ember esetében teljesen mindegy, hogy az kínai, amerikai, orosz, izraeli, angol vagy bármilyen gyártótól származó oltás.

– Miért fontos a védőoltás beadatása?

– Jelenleg ez az egyedüli lehetőség arra, hogy az emberek egészségét megvédjék, életeket mentsenek meg, hogy a családok együtt maradjanak, s ebből a hatalmas káoszból az egész emberiség ki tudjon jönni. Ez szükséges ahhoz, hogy a világgazdaság mechanizmusa újraindulhasson, hogy a családok asztalán legyen kenyér, s hogy az életünket ismét a megszokott módon éljük.

– Márciusban Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egy, a Kossuth Rádiónak tett interjúban szót ejtett arról, hogy Magyarország 13 millió embernek elegendő nyugati, illetve 3,5 millió embernek elég keleti vakcinát rendelt, amire azért is lehet szükség, hogy a határon túli magyarok is védőoltáshoz jussanak. Ezek szerint a határon túli magyarok ezúttal is számíthatnak az anyaország támogatására?

– A kormány nemcsak szavakban és gesztusokban tesz nagyon sokat a határon túli magyarokért, hanem tettekben is. A magyar kormány számára nagyon fontosak a határon túli, elszakított területeken élő magyar testvéreink, s amint lehetséges lesz, a kárpátaljai magyar közösség is kapni fog a vakcinákból. Az ellenzék – ahogyan tette azt a 2004. december 5-ei népszavazáson – most is a határon túli magyarok ellen hergelve kampányol.

– Összefoglalva az elhangzottakat, mit üzen az olvasóknak?

– Akinek lehetősége van rá – függetlenül attól, hogy honnan származik az a bizonyos védőoltás –, igényelje és fogadja el az oltóanyagot, mert ez az, ami biztos, hogy megvédi az egészséget, megmenti az életet, és lehetőséget biztosít arra, hogy normális életünk legyen.

Csuha Alexandra