Koronavírus: Két járványhullám között

2021. április 28., 20:15 , 1055. szám

Ukrajnában április 19–25. között majd 19 ezerrel kevesebb koronavírus okozta megbetegedést regisztráltak, mint az azt megelőző héten.

Fellélegezhet az egészségügy

Összesen 78 761 új esetet jegyeztek fel az elmúlt hét folyamán, ez 18 939 megbetegedéssel kevesebb, mint az azt megelőző héten. A szakértők az adatokból azt a következtetést vonják le, hogy bár a fertőzések száma változatlanul magas, a helyzet stabilizálódni látszik.

A javuló számok hatása a járványtérképen is megmutatkozik: Lemberg (Lviv) megye járvány­ügyi besorolása vörösről sárgára szelídült hétfőtől, amint korábban Odessza megyéé is. Jelen helyzet szerint tíz régió maradt vörös: Kijev főváros, valamint Zsitomir, Zaporizzsja, Kijev, Mikolajiv, Poltava, Szumi, Harkiv, Hmelnickij és Csernyihiv megyék.

Narancssárga besorolást kapott vasárnap Vinnicja, Voliny, Dnyipropetrovszk, Donyeck, Kirovohrad, Luhanszk, Rivne, Ternopil és Cserkasszi megye.

Sárga besorolású Lemberg és Odessza megye mellett Kárpátalja, valamint Ivano-Frankivszk, Herszon és Csernyivci megye.

Kárpátalján összességében tovább javult a helyzet az elmúlt héten. A vasárnapi adatok szerint a megyében 34 új, PCR-teszttel megerősített esetet regisztráltak és öt emberéletet követelt a vírus. A covidos betegeket fogadó 17 megyei egészségügyi intézményben a kórházi ágyak kihasználtsága 26%-os volt, vagyis immár hetek óta rendületlenül csökken ez, a régió járványügyi besorolását jelentősen befolyásoló mutató.

A járvány terjedését nyomon követő amerikai Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint Ukrajna a 16. helyen állt a világon a koronavírus előfordulásának gyakoriságát tekintve. Az ország területén 2 071 142 esetet regisztráltak, ami Mexikó (2 328 391) és Peru (1 761 575) közé, az élmezőnybe rangsorolja Ukrajnát.

Szó sincs a járvány végéről

A pillanatnyilag javuló adatok ellenére az illetékeseknek nincs kétségük afelől, hogy még jó ideig együtt kell élnünk a karanténnal és a vele járó korlátozásokkal. Más kérdés, hogy mit érnek ezek a korlátozások. A hét végén, amikor a virágvasárnapot ünnepelte az ortodox egyház, a tiltások ellenére sok helyütt megteltek a templomok, s a hatóságok máris attól tartanak, hogy húsvét vasárnapján ennél is rosszabb lesz a helyzet. Bár a kormányzat hetek óta azt szajkózza, hogy nem áll szándékában a húsvét és május 1., a munka ünnepe miatt szigorítani a karantént, a nagyvárosok azt tervezik, hogy saját hatáskörben korlátozzák a tömeges templomlátogatást.

Kijevben folytatódik a kilátástalan küzdelem a karanténintézkedéseket megszegve vendégeket fogadó éttermekkel és szórakozóhelyekkel. A rendőrség vasárnapi razziája során 15 szabálysértési jegyzőkönyvet vett fel a nyitva tartó szórakozóhelyek üzemeltetőivel szemben. Médiajelentések szerint zsúfolásig megteltek a legnépszerűbb éttermek.

A napokban többször is megerősítették az egészségügyi hatóságok, hogy június 30-ig mindenképpen marad az adaptív karantén, de nagy valószínűséggel újra és újra meg fogják hosszabbítani mindaddig, amíg nem sikerül beoltani a lakosság nagyobb részét, amíg ki nem alakul a nyájimmunitás. Mint rámutatnak, a karantén csupán egy eszköz, amely segít kordában tartani a megbetegedések számát, s ezzel megőrizni az egészségügyi rendszer működőképességét. A betegség leküzdésének egyetlen módja az oltás.

Nem itatják, nem mosdatják a fekvőbetegeket

Ez a hét sem múlhatott el megdöbbentő leleplezés nélkül. A Poltava megyei Lubniban a súlyos koronavírusos betegeket ápoló kórház intenzív osztályának vezetője ittasnak bizonyult az ellenőrzés során – jelentette az UNIAN hírügynökség a TSZN riportja nyomán.

„Az alkoholszonda 1,9 promile alkoholt mutatott a vérében. A városi képviselők a hozzátartozók panasza nyomán jöttek ellenőrizni ezt az intenzív osztályt. Az osztályon elhunyt egyik beteg lánya azt állította, hogy a betegeket rosszul gondozzák – nem itatják, nem mosdatják és nem öltöztetik át a fekvőbetegeket” – derült ki a helyszíni tudósításból.

Az osztályon oxigént igénylő és lélegeztetőgépen lévő pácienseket kezelnek. A hozzátartozók elpanaszolták a forgatócsoportnak, hogy nem engedik telefonálni a betegeket, nem adnak tájékoztatást az állapotukról, s a gyógyszereket a családtagoknak kell megvásárolniuk. A kórház főorvosa közölte, a koronavírusos betegek kezeléséhez előírt gyógyszerekkel el vannak látva, a kísérőbetegségek gyógyításához szükséges készítményeket kell beszerezniük a patikában a hozzátartozóknak.

A helyiek elmondása szerint a botrány kipattanása óta minden gyógyszer biztosított a kórházban, a hozzátartozók többé nem kapnak listát a megvásárolandó készítményekről. Az intenzív osztályon dolgozók elismerik, hogy amikor sok a beteg, több ápolóra lenne szükség, nem győzik a páciensek ellátását.

(hk)