Oklevélátadó a Rákóczi-főiskolán

2021. április 29., 17:51 , 1056. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja angol-, német-, ukrán-, orosz- és magyarnyelv-tanfolyamokat tartott 2020. október 3. és 2021. február 27. között. A megvalósult nyelvtanfolyamok során megszerzett oklevelek átadójára április 28-án került sor a Rákóczi-főiskola Győr termében a karanténszabályok teljes betartása mellett.

Napjainkban megkérdőjelezhetetlenül fontos szerepet kap az idegen nyelvek tanulása és tanítása. Mindennapi életünket segíti, valamint elengedhetetlen a kultúrákon átívelő kapcsolatok megteremtéséhez és a kölcsönös megértés elősegítéséhez, hogy minél több nyelvet ismerjünk, beszéljünk. Hiszen ma már nem csupán a diploma vagy a munkahely követeli meg egy-egy idegen nyelv ismeretét, hanem egyfajta létszükségletté vált.

Éppen ezért a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja a 2020/2021-es tanévben is lehetőséget biztosított különböző nyelvek tanulására. A tanfolyamokra tavaly augusztus 31-től szeptember 18-ig lehetett jelentkezni. Ez idő alatt összesen 191 fő jelentkezett a képzésekre, akik közül két fő két nyelvet is tanult a nyelvtanfolyamokon. A tanulni vágyók angol, német, ukrán, orosz és magyar nyelvből bővíthették tudásukat alap- és középszinten, 80 órában.

A foglalkozások kis csoportokban valósultak meg összesen 16 kialakított csoportban. Őket 13 szakképzett tanár oktatta, akik mind fontosnak tartották a nyelvtanulást támogató környezet megteremtését. Ezt a környezetet a tanfolyamok idején a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola biztosította. A foglalkozások leginkább szombatonként voltak megtartva, de hétköznap délutáni csoportok is voltak a tanulók igényeihez igazodva.

A tanfolyamok zárását követően 125 fő tett sikeres szóbeli és írásbeli vizsgát. Az április 28-án megszervezett oklevélátadó ünnepségen a jelenlegi karanténkövetelmények betartása miatt nem jelenhetett meg mind a 125 fő – csupán néhány tanuló vett részt az átadón. Így a tanfolyamokat vezető tanárok képviselték diákjaikat, akik később adták át az okleveleket. Az átadóünnepség a karanténszabályok szigorú betartásával zajlott.

„A nyelven keresztül az adott nép gondolkodásmódjába és szokásaiba is betekintést nyerhetünk. A nyelv az, ami megőrzi az ember gyökereit. A nyelvtudás hozzásegít az életben való boldoguláshoz, emberi kapcsolatok kialakításához és megtartásához: egyszóval ahhoz, hogy igazán élvezni tudd az életet” – hangsúlyozta Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője.

A nyelvtanfolyamok Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósulhattak meg.                

K. K.