Oltási kampány: Új tervek, régi tempó

2021. április 29., 10:29 , 1055. szám

Vakcinából továbbra sincs elég Ukrajnában, leleményes vállalkozók ugyanakkor új vodkát dobtak piacra Vakcina néven.

A lakosság oltása változatlanul lassan halad. Országszerte alig valamivel több mint 528 ezer első oltást adtak be április 25-ig, a másodikból pedig mindössze ötöt (majd hétfőn váratlanul még négyet). Különösen a hétvégéken szembetűnő az oltási kampány lassúsága. Szombaton csupán 4 531 személyt oltottak be az egész országban. A negatív csúcsot Szumi megye állította be öt oltással, Kárpátalja 13 beadott vakcinával hátulról a második volt a sorban. Vasárnap ennél is rosszabb volt a helyzet: összesen 1 114 adag vakcinát sikerült beadni. Nyolc megyében, köztük Kárpátalján egyetlen dózis sem fogyott!

„Elrontott” oltások

Miközben vakcinából amúgy sincs elég, az egészségügyi rendszer láthatóan képtelen megbecsülni azt a keveset, amije van. Volodimir Dzombak, az Ivano-Frankivszk Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi Főosztályának helyettes vezetője minap közölte, hogy a régióban csaknem 500 adag CoviShield vakcinát „rontottak el”.

A tisztviselő a Halicsina tévécsatorna műsorában elmondta, a készítményt tartalmazó üvegcséken nincs osztás, ezért az orvosok nem használták fel a vakcina maradványait a flakonok aljáról, mert úgy gondolták, hogy azok nem elegendők a teljes adagokhoz. Így az oltási kampány megkezdése óta 492 adag „veszett el” a megyében, ami az Ukrajnában elvesztett összes adag 84%-a. Vannak veszteségek más régiókban, például Lemberg (Lviv) megyében is, ám Galíciában „mindössze” 17 adag ment veszendőbe, tudhattuk meg.

„...amikor felszívták a fecskendőbe a dózist, az oltást végző mobil brigádok aggódtak, hogy az teljes adag legyen, hogy ne csökkentsék az oltás dózisát és hatását. Jelenleg további képzést tartanak... Ez a kérdés már lezárult” – hangsúlyozta a tisztviselő.

„A félelemnek, hogy rossz dózist adnak be, az lett a vége, hogy maradt még a flakonban. Leginkább amiatt aggódtak, nehogy átadódjanak valakinek ezek az adagok. Itt nincs semmiféle visszaélés” – közölte Dzombak. Arról viszont egy szót sem szólt a tisztviselő, vajon hogyan készítették fel az oltási kampányra az oltóbrigádokat, ha azok még azt sem tudták, hogy hány dózis vakcinát tartalmaz egy-egy flakon.

Tévhitek és magyarázatok

A lakosság gyanakvása és a terjedő pletykák is hátráltatják az oltást. Az Egészségügyi Minisztérium például tagadni igyekszik, hogy azért halasztották az első adag beadása utáni négy hétről 12-re a második oltás beadását, mivel nincs elegendő vakcina. A tárca azt írja weboldalán, döntésüket a tekintélyes Lancet szaklapban közöltekre alapozták, a kutatásokból ugyanis kitűnt, hogy nő az AstraZeneca-oltóanyag hatékonysága, ha a két dózist 12 hét vagy annál nagyobb különbséggel adják be.

Az oltóanyag-ellátás terén annyit javult a helyzet Ukrajnában az elmúlt héten, hogy regisztrálták a Dél-Koreában gyártott AstraZeneca-vakcinát is. A készítmény szállítása a COVAX nemzetközi kezdeményezés keretében máris elkezdődött, április 22-én 367 200 dózis érkezett belőle Ukrajnába. A tervek szerint ennek az oltóanyagnak egy részével oltanák be másodszor azokat, akik első oltásként az AstraZeneca indiai változatát, a CoviShieldet kapták meg. Az egészségügyi tárca – élén Makszim Sztepanov miniszterrel – mindjárt hozzá is látott meggyőzni a lakosságot, hogy a dél-koreai AstraZeneca- és a CoviShield oltások teljesen azonosak.

Hihetetlen tervek

Megjelentek az első információk a kormány új oltási tervéről. A hírek szerint májustól havonta több mint 5,6 millió ember beoltását tervezik. A cél az év végéig beoltani a felnőtt lakosság nagyobb hányadát a nyájimmunitás kialakulása érdekében.

Az oltási terv megvalósítása 21,913 millió dózis vakcina felhasználását irányozza elő, ebből

– 8,94 millió dózis Oxford–AstraZeneca,

– 10 millió dózis amerikai Novavax,

– több mint 1,91 millió dózis CoronaVac a Sinovac Biotechtől,

– 1,07 millió dózis Pfizer–BioNTech.

Ukrajna arra számít, hogy a jelzett mennyiségből 8 millió dózishoz a COVAX nemzetközi kezdeményezés útján jut hozzá, több mint 13,913 millió adagot pedig költségvetési forrásból vásárolnának meg.

A Novavax-vakcinák szállítását augusztusban tervezik megkezdeni, a kormány havi kétmillió dózisra számít ebből a forrásból.

Megjegyzendő, Ukrajnában két hónapja tart az oltási kampány, a kormánynak azonban csak az elmúlt héten sikerült elérnie a korábban meghirdetett napi 14 ezer beadott vakcinát. Ezt a mennyiséget kellene most napokon belül megsokszorozni.

Magad, uram…

A kormány tervei egyelőre nem győztek meg mindenkit. Sajtóinformációk szerint a kijevi hatóságok közölték, maguk próbálnak meg vakcinát szerezni, azaz nem várnak a hivatalnokokra. Ehhez állítólag minden joguk megvan, úgy tudni, a főváros költségvetésében még a beszerzéshez szükséges pénz is rendelkezésükre áll.

Minél tovább húzódik az oltás, annál nagyobb a valószínűsége az újabb mutációk megjelenésének, amelyek az eddigieknél is fertőzőbbek és halálosabbak lehetnek – jelezte Ljudmila Muharszka epidemiológus a segodnya.ua-nak nyilatkozva. Szerinte az időhúzással azt kockáztatjuk, hogy megjelenik a vírusnak egy olyan mutációja, amely ellen a jelenlegi oltóanyagok nem vagy csak részben védenek.

A kárpátaljai magyarság számára jó hír, hogy Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában jelezte, a határon túli magyaroknak is juthat oltóanyag. Mivel nagy mennyiségben érkezik vakcina ezekben a napokban „Magyarországra, május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Akkor a világ bármely pontjáról jöhetnek majd magyarok, és megkapják a vakcinát” – idézi a miniszterelnök szavait az MTI.

Miközben az ukrán polgárok az oltásra várnak, leleményes vállalkozók új vodkát dobtak piacra Vakcina márkanévvel. A palack kialakítása a gyógyszeres üvegcsékét idézi, a címke arra utal, hogy a készítmény vitaminokat is tartalmaz. A hírről beszámoló strana.ua szerint az ital palackja 99,99 hrivnyáért kapható az üzletekben. Bárcsak a járvány kezelésében is ennyi leleményt tapasztalnánk! Ú

(zzz)